Процедура проведення перших місцевих виборів в об'єднаних громадах вимагає роз'яснень ЦВК

Офіс реформ у Львівській області звернувся до Центральної виборчої комісії з проханням роз’яснити питання процедури проведення перших місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ), якщо сесіями обласних рад будуть призначені перші вибори голови та депутатів об'єднаної територіальної громади  на листопад-грудень 2015 року. Про це йдеться в листі керівника Офісу реформ у Львівській області Ореста Матвіїшина, адресованому ЦВК.

Орест Матвіїшин пояснив, що Законом України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» встановлено, що територіальна громада, отримавши позитивний висновок  від обласної державної адміністрації звертається з поданням до обласної ради щодо утворення ОТГ. Облрада розглядає подання та одночасно з прийняттям рішення про утворення ОТГ призначає перші місцеві вибори депутатів сільської, селищної, міської ради ОТГ та відповідно сільського, селищного, міського голови.

Чинне виборче законодавство визначає, що чергові вибори повинні відбутися у неділю 25 жовтня 2015 року.

«На даний час у Львівській області підготовлено проект Перспективного плану, де із 710 сільських, селищних, міських рад сформовано 160 ОТГ. Станом на 5 серпня 2015 року до обласної державної адміністрації звернулося 11 об'єднаних територіальних громад щодо надання висновку на відповідність їх рішень про об'єднання Конституції та законам України, з яких 6 громад отримали позитивний висновок та звернулися до обласної ради для отримання згоди на відповідне об'єднання та призначення перших місцевих виборів депутатів сільської, селищної, міської ради об'єднаної територіальної громади та відповідно сільського, селищного, міського голови», - йдеться у листі.

Відповідно до частини 4 статі 15 Закону України «Про місцеві вибори» перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів. 

«Відтак, для проведення місцевих виборів у об'єднаних територіальних громадах 25 жовтня 2015 року відповідні рішення обласних рад повинні бути прийнятті до 15 серпня 2015 року. В іншому випадку вибори в об'єднаних територіальних громадах повинні бути призначенні після 25 жовтня 2015 року», - пише Орест Матвіїшин.

За таких обставин, зі слів керівника Офісу реформ, невирішеним залишається питання щодо доцільності проведення місцевих виборів 25 жовтня 2015 року у нині існуючих територіальних громадах, що прийняли рішення про об'єднання.

Тому Офіс реформ звернувся до ЦВК з проханням роз’яснити порушене питання та процедуру проведення перших місцевих виборів в ОТГ, якщо сесіями обласних рад будуть призначені перші вибори голови та депутатів об'єднаної територіальної громади  на листопад-грудень 2015 року.

 

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...