Важливі для децентралізації законопроекти Верховна Рада планує розглянути цього тижня (+інфографіка)

Вчора, 17 січня, Верховна Рада не спромоглася навіть включити до порядку денного сесії надважливий для децентралізації законопроект щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (№5520).

Цей законопроект встановлює послідовності дій в процесі утворення об’єднаних територіальних громад у разі розташування місцевих рад, що увійшли до об’єднання, на територіях різних районів або у випадку об’єднання громад навколо міст обласного значення. Очікується, що з його прийняттям Центральна виборча комісія призначить перші місцеві виборів у низці таких об’єднаних громадах, які чекають на це вже більше року.

На завтра, 19 січняпроектом розкладу засідань Верховної Ради на цей тиждень передбачено розгляд ще низки важливих для децентралізації та створення і розвитку об’єднаних громад законопроектів:

№ 2489 - про службу в органах місцевого самоврядування. Законопроект покликаний забезпечити рівний доступ до служби в органах місцевого самоврядування (ОМС), підвищити престижність служби в ОМС, мотивацію місцевих службовців до розвитку громад та власного розвитку.

№ 4772 - щодо добровільного приєднання територіальних громад. Головною метою цього проект закону є врегулювання порядку добровільного приєднання до вже утворених об’єднаних територіальних громад.

№4742 - щодо статусу старости села, селища. Законопроект встановлює статус старости шляхом визначення просторових меж його діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності тощо.

№4110 - щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів. Передбачає, що набуттю повноважень сільським, селищним, міським головою має передувати його реєстрація відповідною територіальною виборчою комісією. 

Нагадаємо, профільний парламентський комітет наполягав на розгляді Верховною Радою 17-20 січня цих важливих для децентралізації законопроектів.

Також, терміново розглянути усі вказані законопроекти вимагають від Парламенту самі об’єднані громади. Днями Асоціація об'єднаних громад закликала Верховну Раду невідкладно розглянути закони, які прискорять процес створення спроможних громад. Крім того, учасники Форуму ОТГ, який відбувся наприкінці року, рекомендували Парламенту терміново прийняти ряд важливих законів, серед яких і згадані вище.

Завтра, 19 січня, щоб приветрнути увагу народних депутатів до важливості цих законопроектів, Реанімаційний Пакет Реформ проведе у Києві, перед будівлею Верховної Ради, публічну акцію - децентралізаційний вертеп "Не водіть козу за роги - прийміть закони".

18.01.2017 - 11:30 | Переглядів: 13405
Важливі для децентралізації законопроекти Верховна Рада планує розглянути цього тижня (+інфографіка)

Приєднані зображення:

Теги:

законодавче забезпечення

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...