Мало хто очікував, а об’єднані громади освоїли 95% субвенції на розвиток інфраструктури своїх територій. Реформа діє!

Об’єднані територіальні громади довели свою спроможність вирішувати самостійно питання місцевого значення і свою здатність нести відповідальність за прийняті рішення. Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, коментуючи журналістам результати використання громадами коштів субвенції, які держава виділила їм в 2016 році на розвиток інфраструктури.

«Ми отримали попередні дані з Держказначейства, які свідчать, що з одного мільярда гривень, виділених державою коштів субвенції на розвиток інфраструктури громад, 95% цих коштів вони вклали у оновлення та будівництво доріг, будівель шкіл, дитячих садків, медичних закладів, у будівництво центрів надання адмінпослуг, спортивних споруд, освітлення вулиць, придбання спеціалізованої техніки для комунальних потреб тощо. Все це – розвиток територій громад і створення якісніших умов життєдіяльності для кожного їх мешканця, підвищення якості послуг. Хоча скептики не вірили, що громади впораються з реалізацією проектів та освоєнням виділених коштів на ці проекти, не маючи відповідного досвіду. А вони впоралися і довели, що здатні самостійно господарювати на своїх територіях без вказівок з району чи області. То ж реформа місцевого самоврядування за принципом децентралізації і повноважень, і ресурсів є дієвою», - сказав Перший заступник Міністра.

Разом з тим висловлено занепокоєння, що у Дніпропетровській області із передбачених бюджетним розписом 102 086,7 тис. грн. субвенції, станом на 1 січня 2017 року касові видатки становили 85 812 тис. грн. або 84%: близько 3 млн грн не освоїла Вербківська громада,  близько 2 млн грн. - Грушівська громада, Нивотрудівська громада не освоїла близько 1,5 млн грн., Новоолександрівська – близько 6 млн. грн.

На Хмельниччині, де в цілому освоєно 94% коштів субвенції на розвиток інфраструктури громад, Гвардійська громада не освоїла близько 2,5 млн грн., а Маківська – близько 4,5 млн грн.

Полтавщина із передбачених бюджетним розписом 56 974,2 тис грн., освоїла  трохи більше 50 млн грн. або 88%. В цьому регіоні Глобинська громада не освоїла близько 4,5 млн грн., Шишацька – близько 1,4 млн. грн.

В’ячеслав Негода наголосив, що попри все, рівень освоєння громадами коштів названої субвенції у 95% є позитивним фактом. Для порівняння, він зазначив, що кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), обсяг якого в минулому році складав 3 млрд грн., освоєні регіонами менше, ніж на 90%. Об’єднані громади виявилися спроможнішими у питаннях реалізації проектів розвитку.

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...