Мало хто очікував, а об’єднані громади освоїли 95% субвенції на розвиток інфраструктури своїх територій. Реформа діє!

Об’єднані територіальні громади довели свою спроможність вирішувати самостійно питання місцевого значення і свою здатність нести відповідальність за прийняті рішення. Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, коментуючи журналістам результати використання громадами коштів субвенції, які держава виділила їм в 2016 році на розвиток інфраструктури.

«Ми отримали попередні дані з Держказначейства, які свідчать, що з одного мільярда гривень, виділених державою коштів субвенції на розвиток інфраструктури громад, 95% цих коштів вони вклали у оновлення та будівництво доріг, будівель шкіл, дитячих садків, медичних закладів, у будівництво центрів надання адмінпослуг, спортивних споруд, освітлення вулиць, придбання спеціалізованої техніки для комунальних потреб тощо. Все це – розвиток територій громад і створення якісніших умов життєдіяльності для кожного їх мешканця, підвищення якості послуг. Хоча скептики не вірили, що громади впораються з реалізацією проектів та освоєнням виділених коштів на ці проекти, не маючи відповідного досвіду. А вони впоралися і довели, що здатні самостійно господарювати на своїх територіях без вказівок з району чи області. То ж реформа місцевого самоврядування за принципом децентралізації і повноважень, і ресурсів є дієвою», - сказав Перший заступник Міністра.

Разом з тим висловлено занепокоєння, що у Дніпропетровській області із передбачених бюджетним розписом 102 086,7 тис. грн. субвенції, станом на 1 січня 2017 року касові видатки становили 85 812 тис. грн. або 84%: близько 3 млн грн не освоїла Вербківська громада,  близько 2 млн грн. - Грушівська громада, Нивотрудівська громада не освоїла близько 1,5 млн грн., Новоолександрівська – близько 6 млн. грн.

На Хмельниччині, де в цілому освоєно 94% коштів субвенції на розвиток інфраструктури громад, Гвардійська громада не освоїла близько 2,5 млн грн., а Маківська – близько 4,5 млн грн.

Полтавщина із передбачених бюджетним розписом 56 974,2 тис грн., освоїла  трохи більше 50 млн грн. або 88%. В цьому регіоні Глобинська громада не освоїла близько 4,5 млн грн., Шишацька – близько 1,4 млн. грн.

В’ячеслав Негода наголосив, що попри все, рівень освоєння громадами коштів названої субвенції у 95% є позитивним фактом. Для порівняння, він зазначив, що кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), обсяг якого в минулому році складав 3 млрд грн., освоєні регіонами менше, ніж на 90%. Об’єднані громади виявилися спроможнішими у питаннях реалізації проектів розвитку.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...