Мінрегіон підготував законопроект про засади адмінтерустрою, об’єднавши зусилля всіх зацікавлених сторін

Виходячи з Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, Мінрегіон України працює над врегулюванням порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою.

Міністерство підготувало проект Закону «Про засади адміністративно-територіального Устрою України». Першу версію проекту цього документу ще в січні місяці цього року було направлено центральним органам виконавчої влади,  державним адміністраціям, обласним радам, асоціаціям органів місцевого самоврядування, експертам та членам Цільової команди реформ Мінрегіону з питань децентралізації, місцевого самоврядування та регіональної політики для висловлення зауважень і пропозицій щодо цього законопроекту.

Слушні пропозиції та зауваження знайшли своє відображення у проекті, який сьогодні опубліковано на офіційному сайті Мінрегіону.

Законопроектом вводяться поняття: адміністративно-територіального устрою України, системи та рівнів адміністративно-територіального устрою, адміністративно-територіальної одиниці, населеного пункту (село, селище, місто);

встановлюються: засади на яких будується адміністративно-територіальний устрій, органи, до повноважень яких належить розгляд і вирішення питань адміністративно-територіального устрою, порядок утворення та ліквідації адміністративно-територіальних одиниць,  встановлення і зміна їх меж, віднесення населених пунктів до категорії сіл, селищ, міст, найменування і перейменування населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць;

врегульовуються питання щодо Державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць, сіл, селищ, міст, що входять до складу цих одиниць.

Нагадаємо, що вУкраїні відсутнє законодавство, яке унормовує порядок утворення, реєстрації, перетворення адміністративно-територіальних одиниць, а також населених пунктів. Поки залишається чинним у частині, що не суперечить Конституції, Указ Президії Верховної Ради Української РСР «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР» від 12 березня 1981 року!

За словами Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Вячеслава Негоди, без законодавчого врегулювання засад адмінтерустрою, про логічну модель децентралізації годі й говорити.Адже влада зосереджується на певних територіальних утвореннях – громадах, районах, регіонах.

Ознайомитися з проектом Закону України «Про засади та порядок вирішенняпитаньадміністративно-територіального устрою України» можна ТУТ.

Довідково

В основу законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України»покладенінапрацюванняробочоїгрупи при Мінрегіоні за участіекспертівЮрія Ганущака та Анатолія Ткачука, а також варіант законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України», підготовлений Юрієм Ключковським та Наталею Богашевою.

02.09.2016 - 13:19 | Переглядів: 11862
Мінрегіон підготував законопроект про засади адмінтерустрою, об’єднавши зусилля всіх зацікавлених сторін

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...