Якщо до кінця серпня не затвердять порядок формування госпітальних округів, то сезон втрачений, - Юрій Ганущак

«Втрачаємо час». Так директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак охарактеризував процес підготовки нормативної бази, яка б врегулювала питання створення в Україні госпітальних округів. Про це він сказав в програмі «Територія» Громадського радіо.

Нагадаємо, що базовою реформою для якісних перетворень у інших сферах, в тому числі і в сфері охорони здоров’я, є реформа місцевого самоврядування за принципом децентралізації як владних повноважень, так і ресурсів. Системні кроки з втілення завдань цієї реформи розпочалися в 2014 році. Першим її кроком є формування об’єднаних територіальних громад – спроможних громад, наділених широкими повноваженнями і ресурсами, які дають змогу громадам надавати населенню своєї території якісні медичні, освітні, комунальні, адміністративні та інші послуги.

Виходячи з цього, для реформи галузі охорони здоров’я в контексті децентралізації експертним середовищем запропоновано втілити таку систему функціонування медичних закладів, які б могли забезпечити для людей якомога наближені та якісні послуги: первинна медицина - за громадами, госпітальні округи – основа вторинного рівня медобслуговування, третинний рівень має забезпечуватися на обласному рівні – це високоспеціалізована медицина

«Нам потрібно починати з первинного рівня. Але його неможливо зробити, якщо ви не об’єднали громади. Якщо ви не зробили базовий рівень медицини, ви не маєте відповідального за якість цієї послуги. А політично відповідальний — це голова об’єднаної територіальної громади», - сказав Юрій Ганущак.

Експерт також назвав вимоги до вторинного і третинного рівнів медицини.

«Вторинний рівень медицини повинен покривати спектр того, що визначено регуляторними актами. Регуляторні акти — це медичні протоколи, тобто інструкція, як ремонтувати машину під назвою людський організм. Майже більшість їх зроблена. Так от, вторинна медицина має забезпечувати їхній конвеєр — все, що написано в цих протоколах, має лікуватися на вторинному рівні. Якщо щось не вписується, воно іде на третинний рівень, його ще називають університетська клініка. Бо на цьому рівні з’являється щось унікальне, спеціалізоване, що інколи потребує навіть досліджень. Там неможливо прорахувати, скільки коштує послуга, і тому там поєднуються кошти від дослідницьких центрів, медицини та освіти. Тому третинний рівень збігається із клініками, а вторинний рівень покривається повністю», - пояснив експерт

Він також додав, що на вторинному рівні медицини має бути кількість пацієнтів, яка дозволяє завантажити всі установи – це щонайменше 150 тисяч.

«150 тисяч — це мінімально, наприклад для сільської місцевості, яка хоче створити округ. А в Дніпрі - 1,5 млн. Наступна лікарня інтенсивної терапії в Павлограді, інша в — Нікополі, Кривий Ріг — окремо. От вам п’ять округів навколо п’яти потужних центрів. Зона впливу від 60 до 90 кілометрів. Система має працювати таким чином: станція швидкої допомоги знаходиться у кожній громаді. Її завдання добратися до пацієнта протягом 20 хвилин. Далі лікар приймає рішення, куди його везти. І тут має працювати принцип «золотої години» — отих 60 км. І швидка везе пацієнта або до лікарні інтенсивної терапії, або до лікарні планового лікування, або до лікарні відновлюваного лікування», - конкретизував Юрій Ганущак.

Він нагадав, що проект постанови, яка врегулює  порядок формування госпітальних округів, з’явився ще в березні 2016 року.

«Квіташвілі на нього погодився, але потім пішов у відставку. Шафранський, в свою чергу, дуже серйозно попрацював з регіонами, ця методика була подана, потім чомусь відкликана та замінена іншою. Цю іншу методику міністерство не зрозуміло. Зараз вона теж відкликана. Уляна Супрун поки що нічого не подає, бо, швидше за все, ще не знає, що робиться в міністерстві. На жаль, ми втрачаємо час. Тому що, якщо до кінця серпня вона не буде затверджена урядом, то, я боюся, що сезон втрачений», - сказав експерт.

Повну версію розмови з Юрієм Ганущаком можна прочитати ТУТ

Також читати на цю тему: Схвалено дорожню карту децентралізації в сфері охорони здоров’я на 2016 рік

Програма «Територія» Громадського радіо, яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

DESPRO — це швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat). 

25.08.2016 - 12:28 | Переглядів: 15940
Якщо до кінця серпня не затвердять порядок формування госпітальних округів, то сезон втрачений, - Юрій Ганущак

Теги:

Юрій Ганущак медицина медицина госпітальний округ

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...