Цього року відкриються 139 опорних шкіл, - Лілія Гриневич

В інтервю виданню "Главком" міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла про ситуацію зі створенням опорних шкіл в регіонах. Пропонуємо вам частину розмови:

...Дуже важливим для нас залишається проект опорних шкіл, тому що є тривожна ситуація в сільських територіях, де діти далеко не завжди мають рівний доступ до якісної освіти.

ЗНО це підтвердило?

Так. Діти з сільських територій, наприклад, мають в 10 разів менші шанси успішно скласти ЗНО з іноземної мови. Чому це відбувається? У нас дуже багато малокомплектних шкіл в селах. І в таких школах, особливо в старших класах, один вчитель викладає декілька предметів. Зрозуміло, таке навчання не може бути якісним. Наша ідея полягала в тому, що маленькі діти (початкова школа) продовжували навчатися якнайближче до місця проживання. А от щоб діти старших класів отримали можливість їхати в школу, де є підготовлені кваліфіковані кадри, обладнані кабінети, там де вони матимуть  можливість здобувати якісну освіту. Як результат цього року будуть відкриті 139 опорних шкіл.

Туди будуть довозитися діти з інших населених пунктів. Ці школи також матимуть філії в інших населених пунктах. На створення та дообладнання опорних шкіл урядом було виділено 200 мільйонів гривень цього року. Окрім того, Кабмін виділив 600 мільйонів гривень на шкільні автобуси. При цьому органи місцевої влади мали додати свою частину і закупити їх до початку навчального року. Станом на 1 серпня вже закуплено 130 автобусів.

Які не здійснили? Багато таких?

Сьогодні ще рано говорити. У областях тривають процедури закупівлі ще декількох сотень автобусів. Ми дуже уважно моніторимо цю ситуацію і регулярно озвучуємо результати перед громадськістю. В середині серпня будуть більш повні дані.

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова, оцінюючи курс на скорочення малокомплектних шкіл та запровадження системи «Шкільний автобус», називала це не найкращим варіантом. Цитата: «На Заході проїхати 100 кілометрів – не проблема, це година. У нас проїхати 100 кілометрів по сільських дорогах в умовах, коли ще треба підібрати дітей, в кращому випадку – це три години. Ще й автобус два рази на місяць буде ламатись. Не може маленька дитина щодня їздити в транспорті по чотири-п’ять годин…». Чи є проблема неоптимального розміщення опорних шкіл? Чи слідкує міністерство за тим, як на місцях обирають школу, на базі якої створюється опорна школа?

Я переконана, що саме на місцях і мають вирішувати, де розташовувати опорну школу. Це було б неправильно, якби хтось з кабінету у Києві вирішував би, де за сотні кілометрів створювати опорну школу. Відповідно і місцева влада має визначити це так, щоб опорна школа була розташована якнайзручніше для довезення дітей з різних населених пунктів. Детальніші правила підвезення учнів визначають Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу.

Всі оці 139 опорних шкіл, які відкриються цього року, розташовані оптимально?

Так. Це був один з критеріїв вибору цих опорних шкіл, які будуть підтримуватися за рахунок бюджетних коштів для їхнього дообладнання і довезення туди дітей.

Дійсно, проблеми є – у нас не вистачає шкільних автобусів, погані дороги, але це спонукає до співпраці з місцевими органами влади, з Мінрегіоном, щоб гармонізувати проекти, пов’язані з ремонтом доріг та впровадженням опорних шкіл.

За вашими даними, яким є максимальний час доїзду до опорної школи?

Як правило маршрут не перевищує 15 км і тривалість поїздки в один бік складає приблизно 30 хв. Але це аж ніяк не кілька годин в один бік.

Так, у нас була ситуація, коли велику кількість шкільних автобусів забрали в зону АТО. Це було в 2014 році, як тільки почався конфлікт. І тоді той маршрут, який виконували декілька автобусів, почав виконувати один автобус. І, звичайно, що цей один автобус мав їхати і забирати дітей з кількох населених пунктів. Тоді траєкторія руху автобусу подовжувалася і збільшувався час у дорозі, однак навряд чи до декількох годин. .

Скільки зараз є шкільних автобусів? І чи їх вистачає?

Станом на 1 січня 2015 року було закуплено 5739 автобусів. Тоді ж департаменти й управління освіти повідомляли, що підвезення шкільним автобусом забезпечено 84,5% дітей. Протягом 2016 року, в тому числі для потреб опорних шкіл також будуть закуплені ще декілька сотень автобусів.

У зв’язку з відкриттям опорних шкіл в певних населених пунктах мали закритися чи будуть закриті малокомплектні школи. Скільки саме шкіл підлягає закриттю?

За статистикою, яку нам подали органи місцевого самоврядування, за підсумками цього навчального року до 1 вересня планується закриття 169 малокомплектних шкіл. Це малі школи, в яких кількість учнів до 25 осіб. Також в 411 школах буде понижено ступінь. Тобто це могла бути школа, наприклад, 1-3 ступеню, з повною загальною середньою освітою, тобто до 11 класу, а стане тільки як початкова і основна школа, тобто до 9 класу.

Повний текст інтервю є ТУТ

16.08.2016 - 20:25 | Переглядів: 8702
Цього року відкриються 139 опорних шкіл, - Лілія Гриневич

Теги:

освіта Лілія Гриневич

Джерело:

Главком

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....