Деякі об'єднані громади до кінця року матимуть перевиконання бюджету до 10 млн грн, - Сергій Яцковський (+відео)

Об’єднуватися задля об’єднання для громад немає ніякого сенсу. Громади, які добровільно об’єднуються, мають бути спроможними надати нову якість влади.

Про це в програмі «Децентралізація – влада громади» каналу «Рада» сказав керівник Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Сергій Яцковський.

«Громада повинна продемонструвати нову якість влади. Щоб ця влада мала фінансову можливість стати доступною, мати фінансову можливість робити стратегічні проекти. Бо якщо Іван з Петром сусіди, куми і кажуть: давай створимо об’єднану громаду, – то це велика сільська рада, а не об’єднана громада», - сказав керівник Агенції.

Сьогодні в Хмельницькій області створено 22 об’єднані територіальні громади (ОТГ). Загальний обсяг доходів місцевих бюджетів ОТГ збільшився у 6 разів - зі 152 млн. грн. до 922 млн грн, власні ресурси - більше ніж у 2 рази - на 175 млн грн, міжбюджетних трансфертів отримано 595 млн грн. Власні доходи на 1 жителя такої громади в середньому збільшилися у 2 рази - з 527 грн. до 1118 грн.

«Так, багато залежить від того, хто очолив громаду, від депутатського корпусу, місця розташування від центру, від потужності громади. В нас є невеликі громади, які об’єднали 5-7 сільських рад, але які фінансово досить потужні. Наприклад, біля міста Хмельницького є громада, яка об’єднала 3 сільські ради і в неї реверсна дотація, перевищення нормативів бюджетного забезпечення! тому що близько біля обласного центру і там багато підприємств зареєстровано», - зазначив Сергій Яцковський.

Процес об’єднання громад на Хмельниччині триває. Ті громади, які затверджені Урядом у Перспективному плані як потенційно спроможні, зараз визначаються щодо об’єднання, окремі з них вже направили відповідні рішення до обласної державної адміністрації для отримання висновку щодо відповідності таких рішень чинному законодавству.

«От зараз Гуківська громада вийшла на етап об’єднання - 4 сільські ради, 10 населених пунктів. Департамент фінансів зробив розрахунок доходів до і після об’єднання. Тільки власні доходи, не рахуючи субвенцій, на 1 мільйон 240 тисяч гривень перевищують видатки. Тобто громада є фінансово спроможною, громада, яка зможе вкладати кошти в розвиток своєї території.

В нас є такі громади на Хмельниччині, які до кінця року матимуть перевиконання бюджету до 10 млн. грн.», - поінформував керівник Агенції регіонального розвитку Хмельниччини.

Сергій Яцковський навів також приклади, який свідчить, що селам вигідно також об’єднуватися довкола міст.

«В нас на сьогоднішній день є три міські громади – Дунаївецька, Волочиська і Понімківська – це міста які об’єднали навколо себе села. Є розуміння сіл, що місто може забезпечити їх необхідною інфраструктурою, комунальними службами, вивозом сміття, робото (…) Такі об’єднання будуть набагато потужніші. Субвенція на розвиток інфраструктури враховує кількість сільського населення, не міського. Держава простимулювала міста об’єднуватися з селами. От  Дунаєвецька ОТГ отримала 21,7 млн грн. субвенції. Це великі кошти, частину яких вони планують вкласти у придбання господарської техніки для обслуговування території своєї громади. Крім вивозу сміття, вони ще й планують сміттєпереробний завод запустити, сміттєсортувальну лінію».

Щотижнева програма «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада», яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

21.06.2016 - 18:25 | Переглядів: 8865
Деякі об'єднані громади до кінця року матимуть перевиконання бюджету до 10 млн грн, - Сергій Яцковський (+відео)

Відео:

Область:

Хмельницька область

Джерело:

Телеканал Рада

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...