Позитивні результати бюджетної децентралізації вже помітні, - урядові експерти під час круглого столу у Львові

Позитивні результати бюджетної децентралізації вже помітні, - урядові експерти під час круглого столу у Львові У Львові відбувся третій з низки запланованих регіональних круглих столів з питань бюджетної та податкової децентралізації. В ньому взяли участь експерти з Мінрегіону, Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти та науки, Державної фіскальної служби, а також представники обласних, районних, міських, сільських, селищних рад, управління фінансів та територіальних органів Державної фіскальної служби.

У рамках заходу місцевим органам був донесений зміст бюджетних та податкових змін, які будуть впроваджені в процесі реалізації реформи децентралізації.

«Наслідком децентралізації повинна стати комфортна модель самоуправління, яка б відображала реальні потреби громад, мала фінансове підґрунтя для зрушень вперед та була сприятливою для людей», - відзначив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Учасники дискусії розглянули механізми залучення і використання коштів на місцях, особливості нової тарифної політики, фінансування видатків на освіту та медицину, а також нововведення Податкового кодексу України.

«Держава стане міцною тоді, коли будуть сильними сільські громади. Натомість громада зміцнішає, коли матиме достатньо фінансового ресурсу. Для цього держава і пропонує сприятливий механізм наповнення місцевих бюджетів», – зазначив під час заходу в.о. заступника голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.

Прийняті Верховною Радою у грудні 2014 року зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України є найбільшим за останні роки кроком у напрямку бюджетної децентралізації.

На основі цих змін і був сформований Державний бюджет на 2015 рік.

«Зміни, прийняті у грудні 2014 року, не були косметичними. Вони передбачають запровадження нової форми фінансового забезпечення місцевих бюджетів, а також вносять кардинальні зміни взаємовідносин державного та  місцевого бюджетів», - сказала Галина Маркович, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів, начальник Управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України.

Нове бюджетне законодавство розширює права місцевих органів влади та надає їм бюджетну самостійність, а також розширює джерела наповнення місцевих бюджетів.

За даними Мінфіну, завдяки запровадженню нової моделі фінансового забезпечення місцеві бюджети отримають додатковий ресурс до загального фонду в сумі більше 22 млрд. грн. А загалом, враховуючи сальдо міжбюджетних трансфертів, - більше 40 млрд. грн. в цьому році.

Так, на місця з державного бюджету передано 100% плати за надання адміністративних послуг, 100% державного мита, 10% податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки. Крім того, джерела наповнення місцевих бюджетів розширено також завдяки запровадженню  акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти) за ставкою 5% вартості реалізованого товару. База оподаткування розширюється через стягнення податку на нерухомість  відтепер і з комерційного (нежитлового) майна та податку на автомобілі з великим об’ємом двигуна. До місцевих бюджетів зараховуватиметься 80% екологічного податку, замість 35%
Крім того, громади одержуватимуть базову дотацію для підвищення фіскальної спроможності їхніх бюджетів.

Значні переваги отримають об’єднані громади, бюджети яких прирівняються до бюджетів міст обласного значення і районів, і, крім зазначених податків, одержуватимуть ще й 60% ПДФО, а також інші доходи.

За даними Державної фіскальної служби України надходження до місцевих бюджетів Волинської, Закарпатської, Львівської та Рівненської областей станом на 01 березня 2015року склали 1 288,1 млн. грн.

У розрізі платежів у січні-лютому 2015 року до місцевих бюджетів даних областей надійшло:

- акцизного податку з реалізації через роздрібну мережу підакцизних товарів - 56,6 млн. грн.;

- податку на майно – 143,4 млн. грн., у т.ч. транспортного податку – 223 тис. грн., податку на нерухоме майно –  понад 2 млн. грн., земельного податку – 141,2 млн. грн.

«На сьогоднішній день реформа діє вже у практичному руслі. Зокрема, відбулися зміни у кількості податків - їх зменшено з 22 до 11. Більше того, фактично змінено місце їх адміністрування. Наприклад, акцизний податок буде адмініструватися на місці - по факту реалізації підакцизних товарів», - повідомив Юрій Марченко, заступник начальника відділу акцизного податку Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДФС.

Держава взяла на себе повну відповідальність щодо надання освітніх послуг загальноосвітніми навчальними закладами, підготовки робітничих кадрів професійно-технічними закладами, забезпечення медичного обслуговування населення, фінансування державних програм соціального захисту окремих категорій громадян. З цією метою місцевим бюджетам надаватимуться такі нові види трансфертів як освітня субвенція, субвенція на підготовку робітничих кадрів та медична субвенція.
Прийняття змін до Бюджетного законодавства вже цього року дасть змогу забезпечити стале економічне зростання, протидіяти кризовим явищам фінансового сектору економіки і виконати місцеві бюджети на 100%.

«Перші результати реформи можна буде оцінити, як мінімум, на кінець першого півріччя. Але ми вже бачимо певні плюси ресурсного забезпечення саме місцевих бюджетів. Це виражається у ремонті бруківки, під’їздів, каналізації тощо. А отже, покращується ресурс того ареалу, в якому проживає кожний із нас», - підсумував Сергій Шаршов, директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону.

Наступні регіональні круглі столи за участі урядових експертів відбудуться 20 березня в Івано-Франківську та 25 березня у Харкові.

Серія регіональних круглих столів з бюджетної децентралізації проводиться за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Уряду Великобританії.

Теги:

бюджет

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...