Рада об’єднаної громади має сама визначати перелік сіл, в яких обирається староста

Староста має бути у кожному селі, селищі об’єднаної громади, або ж один староста надаватиме послуги жителям декількох сіл. Це рішення має приймати рада об’єднаної громади, а не визначати центральна влада, бо на місцях видніше, як ефективніше організувати надання послуг на своїй території.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, коментуючи результати виїзного засідання комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, яке відбулося 7 квітня у м. Львів.

«Надаючи повноваження, ми не повинні зарегульовувати процес виконання цього повноваження. Місцева влада взяла на себе обов’язок надавати певні послуги населенню, то ж має нести відповідальність за їхню якість. Тому, вважаємо, що організація роботи старост має бути виключно у компетенції місцевої ради», — сказав В’ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра привітав рішення профільного комітету Верховної Ради рекомендувати Парламенту прийняти в першому читанні законопроект №4091 «Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виборів старост».

Положення зазначеного законопроекту наділять правом раду об’єднаної територіальної громади визначати перелік сіл, селищ, в яких обирається староста на строк повноважень місцевої ради. Таким чином, своїм рішенням місцева рада, виходячи з власних організаційних, фінансових та матеріальних можливостей, визначатиме кількість старост та відповідні території, на яких вони будуть реалізовувати свої права та виконувати обов’язки.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...