Децентралізація дає економічне зростання громад і регіонів. В кінцевому результаті виграє кожен громадянин

Україна ще ніколи не була такою близькою, як сьогодні, до того, щоб раз і назавжди викорінити зі своєї «душі» неефективну радянську систему управління, щоб створити всі умови, за яких сьогодні успішно розвиваються європейські країни.

Мова йде про реформу місцевого самоврядування, що проводиться в країні і покликана впровадити основні принципи місцевого самоврядування – децентралізації (коли більшість повноважень та фінансів на їх здійснення передаються на рівень громад), субсидіарності (передбачає вирішення конкретних проблем на найближчому до повсякденних потреб людей щаблі влади) та повсюдності (місцеве самоврядування має здійснюватися на всій території України, що означає відсутність територій, на які не поширюється юрисдикція територіальних громад і відповідних органів місцевого самоврядування).

Саме ця реформа є базовою, без проведення якої всі інші реформи – медична, освітня, комунальна тощо, не дадуть бажаного результату. Кожна з реформ має вибудовуватися вже у відповідності до тих параметрів, які закладені у Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Дивує, що така важлива справа привертає увагу невеликої кількості журналістів. А саме з їх допомогою, їхніми «очима» можна показати людям, що держава вперше наважилася і вже передає повноваження на місця, вже передала чималий обсяг ресурсів, вже є перші паростки цих дій.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко:

 «Завдяки бюджетній децентралізації місцеві бюджети, за результатами 2015 року, були збільшені на 26,9 млрд. грн. Є декілька показових цифр. На 1 січня 2016 року залишок коштів в місцевих бюджетах склав 27,4 млрд. грн., тоді як на 1 січня 2015 року він був на рівні 10,4 млрд. грн. Ще одне — кількість державних позик місцевим бюджетам зменшилася майже в 10 разів. Якщо в 2014 році звернень до держави було більше 20 тисяч, то в 2015 – лише близько 2 тисячі. Отже, у громад з’явилися додаткові фінансові можливості, збільшилася їхня платоспроможність. Більше того, звернувшись до казначейства, громади отримують свої кошти вже протягом доби. Такого в Україні не було ніколи».

Привернула увагу нещодавна поїздка Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка (відповідального в Уряді за реформу місцевого самоврядування) до Тернопільської області. У цій поїздці урядовець згуртував очільників інших міністерств, які сьогодні поки що не до кінця готові у законодавчому плані впроваджувати реформи у своїх галузях, хоча на сьогодні в Україні вже сформовано 159 об’єднаних територіальних громад, готових взяти на себе повноваження в галузях медицини, освіти, культури, інфраструктури тощо.

До речі, у Тернопільській області створено найбільше об’єднаних громад – 26, до складу яких увійшли 167 сільських, селищних та міських рад і які охопили 30% території регіону об’єднали в собі майже половину населення регіону.

Ось що розповідають фінансові показники цих об’єднаних громад.

У 2015 році план за власними доходами у радах, що увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, затверджено в обсязі 86,5 млн. гривень. Найвагомішим дохідним джерелом був єдиний податок, надходження якого в сумі 32,6 млн. грн. забезпечили 37,6 відсотка власних доходів. Планові показники акцизного податку та плати за землю становили по 25,6 відсотка затвердженого обсягу доходів на 2015 рік.

Завдячуючи змінам до податкового та бюджетного законодавства у контексті децентралізації, обсягвласних доходів бюджетів об’єднаних громад на 2016 рік складає 221,7 млн. грн.. Це у 2,6 рази більше, ніж у 2015 році.

При розрахунку показників бюджетів об’єднаних громад на 2016 рік враховано базову дотацію в сумі 66,5 млн. грн., освітню субвенцію – 274,2 млн. грн., медичну субвенцію  – 137 млн. гривень.

В цілому, в цьому році на регіональний розвиток та на підтримку розвитку територій об’єднаних громад держава виділила більше 6 млрд. грн. – 3 млрд. грн. з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), 1 млрд грн. – субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних громад, додатково передбачено 1,94 млрд. грн. субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій та 0,95 млрд. грн. коштів для капітальних видатків за програмою «Підтримка державних та регіональних інвестиційних проектів».

Ось, наприклад, як розподілена субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних громад Тернопільщини:

Громадам з тими проблемами які накопичилися і не вирішувалися роками кожна гривня вагома. Важливо, що сьогодні ні район, ні область, ні центральні органи влади не вирішують, куди громаді спрямувати кошти, як це було раніше. Громада краще знає, які нагальні питання необхідно вирішити і самотужки розпоряджається своїм бюджетом.

За кошти Державного фонду регіонального розвитку Тернопільщині вдалося завершити реконструкції обласного перинатального центру (це один з 25 вже завершених об’єктів за 2015 рік), який в рамках візиту до регіону відкрив Геннадій Зубко:

«Відкриття цього центру – це безпека матері і дитини, це можливість для мешканців районів і територіальних громад отримувати якісні консультації фахівців. Фактично, зараз ми бачимо свідчення того, що реформа децентралізації дійшла до кожного».

Загалом Тернопільщині в цьому році з ДФРР передбачено 93,602 млн. грн. До Мінрегіону область направила 55 проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів Фонду. 17 березня на своєму засіданні Міжвідомча комісія відібрала 48 проектів на суму 91,487 млн. гривень, які відповідають вимогам законодавства. Набільше проектів у галузі освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, культури.

Але ж який розвиток без належної дорожньої інфраструктури? На останньому засіданні Ради регіонального розвитку Віце-прем’єр Геннадій Зубко виніс на обговорення питання розвитку Тернопільської області і виокремив дорожню галузь. Він заначив, що проблема доріг однаково гостра для всіх регіонів України і її вирішення потребує чималих фінансових ресурсів. Повертаючись знову ж таки до Тернопільщини, то в цьому році області на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування виділено всього 10% від потреби.

Тим не менше, з огляду на перші результати фінансової децентралізації з’явилося нарешті світло в кінці тунелю. Стає очевидно, що саме за допомогою цього інструменту країна може вийти на новий якісний рівень розвитку. Адже децентралізація дає економічне зростання громад і регіонів. В кінцевому результаті виграє кожен громадянин.

P.S. Сьогоднішня вимога часу і повна готовність влади віддати повноваження і ресурси на рівень громад – шанс перетворити Україну на розвинену, успішну країну. Робота у цьому напрямку триває. Десь «вилазитимуть» помилки, їх усуватимуть і рухатимуться далі.

Так, саме рухатися вперед, а не тупцювати на місці і безперервно повторювати мантру «Реформи не на часі». Це як ремонт у вашій оселі – рано чи пізно його треба робити, але завжди щось заважає, і рідко буває ідеальний, слушний момент для початку ремонту. Але не провівши його, ризикуєте довести оселю до аварійного стану і тоді ремонт буде ще дорожчим, і добре, якщо без побічних наслідків. А ще, буває, коли люди звикають жити в поганих хатніх умовах, в яких, здавалось би, здорові, розумні, працьовиті люди не мали б жити.

То чи маємо право ми, українці, зволікати з проведенням життєво необхідних змін, які ой як потрібні нашим дітям і онукам? Чи має право звикати жити так, як живемо зараз з усіма «сюрпризами» в освіті, медицині, до гіркоти смішними напрямками, бо дорогами їх не назвеш?.. Це можна продовжувати до безкінечності. А можна своєю активною громадянською позицією поступово поступово змінювати своє життя.

31.03.2016 - 15:30 | Переглядів: 11884
Децентралізація дає економічне зростання громад і регіонів. В кінцевому результаті виграє кожен громадянин

Теги:

Геннадій Зубко

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Соцпортал

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...