Новий текст проекту змін до Конституції в частині децентралізації: перші коментарі

28 грудня 2019 року Президент України Володимир Зеленський направив до Верховної Ради новий законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. Це доопрацьований текст законопроекту, поданого 13 грудня.


«Кілька тижнів проходили змістовні і гарячі дискусії щодо законопроекту змін до Конституції, який робить децентралізацію реальною. Перш за все, важливо було почути позицію громад, заради здатності і майбутнього розвитку яких, власне, і робиться реформа», - зазначив у коментарі “Інтерфакс-Україна” нардеп, член комісії з питань правової реформи при президенті і представник Зеленського в Конституційному Суді Федір Веніславський.

З’являються вже перші коментарі експертів і народних депутатів з приводу оновленого тексту.

Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

Даний проект покликаний позбавити останніх аргументів тих, хто атакував проект винятково з метою політичних дивідендів. А також враховує техніко-юридичні зауваження і несе низку врахованих рекомендацій з боку конструктивних представників депутатських фракцій та асоціацій, що представляють органи місцевого самоврядування:

  1. У випадку підтвердження неконституційності акту органів місцевого самоврядування, припиняти його повноваження може тільки Верховна Рада з подання Президента. Це вже точно про стримування і противаги, а не вертикаль.
  2. Прибрано термін «правовий статус» для територіальних одиниць - щоб не було штучних спекуляцій, що це спроба у новий спосіб надати особливий статус ОРДЛО.
  3. Прибрана згадка про територіальну громаду, як юридичну особу - врахували позиції і занепокоєння експертів
  4. Строк повноважень громади залишається 5 років, замість запропонованих 4. Голова громади очолює виконавчий орган.
  5. Севастополь повернули. Повернули, щоб не було спекуляцій, що владна команда забула про Крим. Хоча очевидно, що підстав для особливого статусу, як у Києва, в цього міста нема.

Плюс -  низка техніко-юридичних правок.

Вважаю, що владна команда вчергове продемонструвала, що готова дослухатись і демонструвати відкритість.

 

Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій

У доопрацьованому проекті змін до Конституції в частині децентралізації деякі зауваження враховані. Однак залишаються позиції, які можуть бути предметом політичних маніпуляцій:

  1. П.16 статті 92 дещо видозмінено, знято слово «правовий», додано Севастополь. Тепер статус адмінтеродиниць, статус Києва та Севастополя потрібно розглядати в системі адмінтерустрою. Тобто ніяких особливих адмінтеродиниць. Можливо, це усуне політичні маніпуляції щодо можливості ОРДЛО. Відновлення Севастополя - крок назад, данина ностальгійному виборцю.
  2. Верховна Рада не оголошує дострокові вибори, що добре. Однак припиняє повноваження органу місцевого самоврядування у випадку, коли Конституційний суд визнав акт ОМС як такий, що загрожує територіальній цілісності, загрожує національній безпеці.
  3. По статусу префектів - ті ж позиції, що й були, з тими ж помилками. Але вже в системі виконавчої влади. Це добре.
  4. Україна поділена на громади. Це краще, ніж «складається». Менше буде інсинуацій.
  5. Громада не є юридичною особою. Добре, дослухались.
  6. Голова громади очолює виконавчий орган. Краще, бо цю позицію раніше просто випустили. Реально, правда, може бути декілька органів. Голова громади має очолювати систему виконавчих органів, а не один. Але те, що не відновили авторитаризм, тобто головування на сесії ради - це добре.
  7. ОМС обираються на п'ять років. Раніше - на 4. У проекті Порошенка теж на 4. Асоціація міст, думаю, тепер не матиме підстав критикувати проект.
  8. Голова обласної, окружної ради обирається на невизначений термін. Це добре, усунено явний ляп.
  9. Префект не «зупиняє», а «призупиняє» акти ОМС. Правові наслідки однакові, але натяк недвозначний - зупинка акту триває лише до розгляду в суді.
  10. Прикінцеві положення важкі. Вкластись в терміни до черговий виборів 25 жовтня майже неможливо. Потрібно проголосувати 300 голосами на початку сесії, тобто на початку вересня. Потім президент має підписати. Потім проголосувати закон про адмінтерустрій і потім оголосити вибори. Тоді вибори найшвидше в грудні. А в жовтні - чергові. Цейтнот з цугцвангом.

А загалом, дороблений текст набагато кращий ніж попередній.


Більше коментарів про проект змін до Конституції вже є і ще з’являтимуться ТУТ

30.12.2019 - 11:00 | Переглядів: 14048
Новий текст проекту змін до Конституції в частині децентралізації: перші коментарі

Теги:

Конституція Конституція обговорення Юрій Ганущак Віталій Безгін

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...