Єврокомісія офіційно заявила про виділення майже EUR100 млн на фінансування децентралізації влади в Україні

Єврокомісія оголосила, що прийняла комплекс заходів щодо підтримки децентралізації та посилення місцевого самоврядування в Україні.

У комюніке виконавчої колегії ЄС повідомляється, що на цю програму виділяється EUR97 млн. В основному (EUR90 млн) вона фінансується з бюджету ЄС, EUR6 млн дає Німеччина та EUR1 млн - Польща.

Фінансування буде спрямовано на зміцнення адміністрацій та забезпечення їхньої підзвітності на місцевому, регіональному та центральному рівнях.

Додаткова підтримка в EUR10 млн, яка піде через Інструмент сприяння стабільності та миру, призначена для відновлення управлінських структур, примирення та миробудівництва у східній частині України, що найбільш постраждала від війни та переміщення населення. Йдеться про ті райони Луганської та Донецької областей, які перебувають під контролем Києва і постраждали від військового конфлікту.

"Україна залишається одним із пріоритетів порядку денного ЄС", - заявила верховний представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні на прес-конференції за підсумками засідання Ради асоціації Україна-ЄС, що відбулося в понеділок.

"Ці програми відіграватимуть важливу роль у підтримці зусиль України, спрямованих на поліпшення системи управління, зокрема в районах, охоплених конфліктом на сході", - наголосила вона.

Член Єврокомісії з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган зазначив, що рішення про таке суттєве фінансування демонструє підтримку Євросоюзом реформ із децентралізації влади в Україні.

Децентралізація - це пріоритетна частина великої програми реформ, реалізовуваної урядом України. Її основу становлять ухвалені у 2014-му і 2015 роках закони, які забезпечують розширення повноважень і відповідальності місцевих органів влади, зокрема в податковій сфері, а також посилення їх підзвітності перед громадянами, наближають владу до громадян, передаючи частину повноважень центрального уряду. Для цього необхідне зміцнення кадрового потенціалу адміністрацій громад, районів та областей. Зміцнення потенціалу місцевої влади в Східній Україні має підвищити її легітимність, йдеться в комюніке ЄК.

Програма децентралізації - це друга програма для України, прийнята цього року Єврокомісією. В результаті загальний обсяг безвідплатної допомоги Україні в 2015 році сягнув EUR200 млн. Ця програма - частина зобов'язань ЄС та європейських фінансових інститутів, які обіцяли Україні понад EUR12 млрд у вигляді грантів і кредитів для макрофінансової стабілізації та процесу реформ.

08.12.2015 - 12:06 | Переглядів: 10059
Єврокомісія офіційно заявила про виділення майже EUR100 млн на фінансування децентралізації влади в Україні

Теги:

ЄС

Джерело:

Європейська комісія

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...