Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE
Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма USAID DOBRE у межах проєкту покращення медичних послуг. Обладнання встановлять у місцевій поліклініці, й після отримання усіх дозвільних погоджень воно почне працювати на користь мешканців громади. Загальний внесок Програми USAID DOBRE у цей проєкт склав понад 2,5 мільйона гривень.


Якісне медичне обслуговування пацієнтів у своєму закладі охорони здоров’я має велике значення для громад. Адже з’являється можливість не лише підвищити комфорт мешканців, котрим більше не потрібно кудись їздити в пошуку допомоги, а й поповнити місцевий бюджет, обслуговуючи пацієнтів із сусідніх населених пунктів, де такого сучасного обладнання немає.

 

 

Вишнівецька громада – одна з чотирьох партнерок Програми USAID DOBRE, яка обрала медичну послугу своїм пріоритетом і тепер вдосконалює її відповідно до розробленого плану.

– У першій фазі, яка тривала до 2022 року, Програма USAID DOBRE допомогла покращити медичні послуги в 16 громадах України та надала допомогу у вигляді медичного обладнання на суму близько 700 тисяч доларів, – розповів експерт із послуг місцевого самоврядування Програми USAID DOBRE Олександр Муратов. – У другій фазі працюємо в 4 громадах, які, за результатами оцінки потреб, визначили медичні послуги пріоритетними для вдосконалення. Вони отримають матеріальну підтримку для цього напрямку на загальну суму близько 270 тисяч доларів. Крім того, Програма DOBRE надавала допомогу для відновлення або підвищення сталості медичних послуг у межах проєктів екстреного реагування на потреби громад, постраждалих внаслідок військового вторгнення РФ. Ця підтримка надавалась у вигляді генераторів, ємностей для води, меблів та техніки для забезпечення нагальних потреб лікарень.

У Вишнівецькій лікарні апарат ренгенографічної діагностики був встановлений ще в 1984 році, а в поліклінічному відділенні працював рентген із 18-річним «стажем». Тому за якісним обстеженням мешканці громади часто їздили до Кременця, що знаходиться за 25 кілометрів. І плата за такі послуги йшла в тамтешній бюджет. 

У Вишнівецькій громаді проживають понад 300 людей із інвалідністю, чимало людей похилого віку та з числа внутрішньо переміщених осіб, мешканці зі складними життєвими обставинами. Понад 700 місцевих працівників освіти та медичних закладів повинні щорічно проходити медогляд, зокрема – ренгенографічне обстеження. Тому потреба в сучасному обладнанні стояла на Вишнівеччині досить гостро.

– Нове ренгентографічне обладнання не тільки забезпечить швидшу та точнішу діагностику, а й дозволить нашому медзакладу збільшити число пацієнтів за рахунок обслуговування мешканців сусідніх громад, – каже Вишнівецький селищний голова Володимир Кравець. – А головне, наші мешканці отримають якісну медичну послугу в себе вдома, не витрачаючи кошти, час та зусилля на поїздки до інших лікарень.

 

 

Приміщення, в якому вже встановлено отриманий цифровий ренгентографічний комплекс, розташоване на першому поверсі поліклінічного відділення Вишнівецької районної лікарні та забезпечене безбар’єрним доступом до послуги всіх категорій населення. Громада своїм коштом зробила тут ремонт і встановила кондиціонер повітря, теж закуплений Програмою USAID DOBRE. Медичний персонал, який працюватиме на обладнанні, має великий досвід і належну кваліфікацію, адже в пакет допомоги входило й навчання роботи з рентгентографічним комплексом.

Переглядів: 30
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: