«Мусимо це зробити, якщо хочемо, щоб наша країна справді розвивалася», - В’ячеслав Негода про найближчу перспективу завершення реформи

Ніде немає такої системи місцевого самоврядування, при якій на першій сесії районної чи обласної ради, після місцевих виборів, повноваження передаються райдержадміністраціям і обласним державним адміністраціям. А в Україні така система поки що діє. Це неефективно і це потрібно змінювати. Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода під час форуму на Дніпропетровщині «Децентралізація – трансформація сучасної України».

Свій виступ В’ячеслав Негода приділив питанням подальших кроків, які необхідно зробити в контексті реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, виходячи з концептуальних документів реформи, прийнятих в 2014 році.

Він нагадав, що реформа є людиноцентричною: має бути створена така система управління на місцях - і самоврядування, і виконавчої влади, яка здатна забезпечити всі умови, необхідні для комфорту життя і самореалізації кожної людини.

«Нам потрібно не пізніше, ніж до першого півріччя 2020 року, після якого Парламент йде на канікули аж до осені, прийняти останній пакет рішень стосовно адміністративно-територіального устрою країни, а це 24 закони по кожному регіону окремо, а також законодавство стосовно місцевого самоврядування, розмежування повноважень між самоврядуванням та місцевою виконавчою владою. Необхідно удосконалити бюджетну децентралізацію та внормувати земельні відносини.  Ми мусимо це зробити, якщо хочемо, щоб наша країна справді розвивалася», - наголосив перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода висловив розуміння того,  що 2019 рік очікувано буде політично складним, і важливі для країни рішення даватимуться непросто. Але, за його словами, громади, які є основою і місцевого самоврядування, і економічним фундаментом країни, всі мають мати однакові умови для розвитку – як ті, які об’єдналися, усвідомлюючи, що держава – це вони, так і ті, які з різних причин цього зробити не здатні. 

«Вибори в 2020 році мають відбутися на новій територіальній основі. Добровільним шляхом до того часу не всі об’єднаються. Залишити як є – не можна. Нам треба приймати логічні рішення. І Дніпропетровщина в цьому розумінні вкотре може дати новий імпульс розвитку реформи», - сказав В’ячеслав Негода.

Він акцентував на важливості унормування системи державного нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування.

 «Передаючи повноваження на рівень місцевого самоврядування, держава передає і відповідальність. Мають бути інструменти, які забезпечать належний рівень цієї відповідальності.  Зверніть увагу, сьогодні, відповідно до чинного законодавства, місцеві державні адміністрації мають функції контролю за делегованими повноваженнями від держави органам місцевого самоврядування, і, крім того, діє безліч різних інспекцій. Сьогодні це більше нагадує наглядовий хаос. А має бути надійна, упорядкована система нагляду, при якій будуть захищені і органи місцевого самоврядування від порушень закону, і громадяни, які можуть стикатися з проблемами, породженими незаконними рішеннями», - пояснив В’ячеслав Негода. Для цього, за його словами, зараз триває розробка законопроекту, який впорядкує питання державного нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування.

26.10.2018 - 20:51 | Переглядів: 8576
«Мусимо це зробити, якщо хочемо, щоб наша країна справді розвивалася», - В’ячеслав Негода про найближчу перспективу завершення реформи

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...