Бюджетний процес від А до Я. Громади переймають досвід ефективного формування бюджету

Фінансисти ОТГ Житомирщини переймають досвід організації бюджетного процесу та підготовки якісного кошторису громади у фахівців Житомирської міської ради в рамках тренінгу «Джерела наповнення місцевого бюджету ОТГ», який ініціював Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Фахівці виконавчого комітету Житомирської міської ради поділились досвідом роботи із наповнення дохідної частини бюджету, формування джерел доходів загального фонду бюджету громади з податку на доходи фізичних осіб, роз’яснили механізми роботи з акцизним податком та інші теми.

«Бюджетний процес чітко регламентований законом, але без ініціативних дій та налагодження комунікації між платниками податків та органами влади створення ефективного кошторису та його виконання неможливе. Тому ключовим завданням для фінансистів громад є побудова сталої взаємодії між учасниками цього процесу», - наголосила Діна Прохорчук, директор департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради.

Фахівці громад опрацювали методи розширення кола платників за землю, контроль за сплатою єдиного податку, обговорили проблематику надходження до бюджетів громад від комунальних підприємств та комунального майна, а також механізми розміщення тимчасово вільних коштів на депозитах і банківських рахунках.

«Податкова база після об’єднання у нас значно розширилась. Замість 6 податків тепер ми отримуємо 46, але є численні білі плями, які ми своїми силами легалізовуємо. Досвід Житомира у цих процесах нам надважливий, адже місто у 270 тисяч має весь спектр податкових відносин, яких ми не маємо», - переконаний Сергій Коцур, голова Білокоровицької ОТГ.

На завершення тренінгу досвідом впровадження місцевої енергетичної політики поділився Борис Пахолюк, директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради. Експерт окреслив складові «Муніципального енергетичного плану міста Житомира на 2017-2020 роки», який передбачає реалізацію амбітних цілей із переходу на відновлювані джерела енергії: «Всі споживачі на території Житомира у рік споживають більше 2 млн МВт-год енергії. Якщо перевести це в гроші, це більше 2,5 млрд грн. Тобто 2,5 млрд грн, які ніколи не повертаються в місто Житомир. Ми декларуємо, що скоротимо споживання енергії на 20%, із 2,5 млрд грн це складатиме 500 млн грн. Тобто кожен рік у місті залишатиметься додатково 500 млн грн у кишенях наших мешканців».

21.08.2018 - 16:25 | Переглядів: 9628
Бюджетний процес від А до Я. Громади переймають досвід ефективного формування бюджету

Приєднані зображення:

Теги:

навчання

Область:

Житомирська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...