Продовжується напрацювання закону про державний нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування

Сьогодні в Україні назріла необхідність запровадження державного нагляду за дотриманням органами місцевого самоврядування законів та Конституції України. Йдеться саме про нагляд, а не контроль. Питання не в обмеженні громад у самостійності прийняття рішень соціально-економічного характеру, а у забезпеченні інтересів та безпеки громадян. Розробка і прийняття необхідного закону у цій сфері дозволить швидше рухатися по імплементації децентралізації.

Про це на консультаційній зустрічі з представниками Ради Європи, Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, керівниками профільних асоціацій органів місцевого самоврядування, експертами та міжнародними партнерами, зокрема U-LEAD з Європою, щодо законодавчого регулювання питання дотримання законності в діяльності ОМС наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Урядовець наголосив, що це чергова консультаційна зустріч, якій передував захід в КМДА, а також потужний круглий стіл в офісі Ради Європи у Страсбурзі у квітні цього року, результатом якого стало напрацювання детальної маршрутної карти для розробки відповідного закону.

«Ми маємо приклади європейських країн, які наділені такими ж повноваженнями, фінансами, можливостями і наглядовими функціями. Є приклад Польщі, де запроваджений більш жорсткий державний нагляд – воєвода, який займає політичну посаду, одноособово скасовує рішення органів місцевого самоврядування, а ОМС самі звертаються до суду з позовом щодо оскарження рішення воєводи. В Україні ми розглядаємо запровадження варіанту «м’якої» моделі державного нагляду, який працює у багатьох країнах Європи. Коли представники органів державної влади зупиняють рішення органів місцевого самоврядування та одночасно звертаються до суду, де доводять свою правоту щодо невідповідності рішення ОМС законодавству», — наголосив Геннадій Зубко.

«Сьогодні ми наштовхуємося на проблемні питання, які пов’язані з невиконанням органами місцевого самоврядування своїх обов’язків. Це відновлення критичної інфраструктури, невчасна підготовка міст до опалювального сезону, земельні питання тощо. Тож запровадження інструменту державного нагляду буде рамкою для посилення співпраці центральної та місцевої влади. А головне – рамкою, яка даватиме можливості для розвитку громад», — пояснив урядовець.

У свою чергу, Голова Офісу Ради Європи в Україні, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Мортен Енберг підкреслив, що Рада Європи підтримує Україну у проведенні реформ, однією з ключових яких є децентралізація. «Питання нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування – в зоні нашої особливої уваги. Адже Україна одна з небагатьох країн Європи, де відсутня така система нагляду. Ми і надалі допомагатимемо Україні у пошуку оптимального рішення і, переконаний, що досягнемо спільного успіху», — зазначив він.

Під час консультативної зустрічі була презентована загальна Концепція адміністративного нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування та обговорювались її основні блоки. Зокрема, загальні засади адміністративного нагляду, заходи реагування та гарантій забезпечення інтересів органів ОМС, інституційне забезпечення адміністративного нагляду.

05.07.2018 - 11:33 | Переглядів: 11989
Продовжується напрацювання закону про державний нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування

Приєднані зображення:

Теги:

Геннадій Зубко нагляд контроль

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...