Продовжуватимемо зміцнювати правову базу децентралізації, - Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що українська влада продовжує зміцнювати правову базу децентралізації і підтримувати спроможні місцеві громади. Він нагадав, що навесні було ухвалено Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл та селищ до громад міст обласного значення.

«Він вирішує проблему великих міст, які обмежені прилеглими до них територіями сіл та селищ, і доволі часто стикаються з проблемою відсутності вільних територій для розбудови інфраструктури, нових житлових районів», - сказав Петро Порошенко.

При цьому він зазначив, що значна частина мешканців відповідних сіл та селищ, працюючи у місті і фактично сплачуючи до його бюджету податки, позбавлена можливості користуватися результатами соціально-економічних, культурних та інших проектів, в які вони вкладають власні гроші як платники податків.

«Чому я підписав цей Закон? Тому що від об’єднання в одну територіальну громаду виграє як місто-центр, так і села та селища, що є його «супутниками». Для мешканців останніх стануть доступними якісніші соціальні, адміністративні, інші послуги, які надаються з місцевого бюджету», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що «великі міста отримають нові території для розбудови. Таке об’єднання рано чи пізно стане потужним поштовхом для розвитку приміської інфраструктури, мережі електропоїздів, автобусів, автодоріг».

За інформацією Міністерства регіонального розвитку, протягом травня-червня вже проведено консультації з питань приєднання сільських, селищних громад до громад міст обласного значення у більше, ніж семидесяти містах. 

«В цілому мало, але для початку – достатньо, інтерес до нових можливостей проявляється», - зазначив Петро Порошенко та повідомив, що вже розроблено проект Закону «Про міські агломерації». «Він не зазіхає ні на чиї права, але має визначити основи функціонування міської агломерації як форми співробітництва територіальної громади центру агломерації та територіальних громад сіл, селищ, міст, що розташовані в зоні його економічного, соціального та культурного впливу. Це дозволить створити умови для економічного зростання, інфраструктурного та соціального розвитку як великих урбанізованих міст, так і прилеглих до них населених пунктів», - сказав Президент.

За його словами, головним при утворенні ОТГ, і це має принципове значення, є добровільність та взаємна вигода всіх учасників процесу. «А держава має подбати про права та інтерес менших і слабших перед більшими та сильнішими. І звичайно тут не повинно бути поспіху, маємо ретельно проаналізувати та публічно обговорити саму концепцію закону», - додав Порошенко.

18.06.2018 - 14:53 | Переглядів: 10842
Продовжуватимемо зміцнювати правову базу децентралізації,  - Президент

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад Петро Порошенко приєднання

Джерело:

Адміністрація Президента України

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...