«Немає інших ефективних систем влади, ніж ефективне місцеве самоврядування, і це ми повинні робити», - В.Негода на Одещині

«Хто зараз стоїть на місці (ред.: в реформі місцевого самоврядування та територіальної організації влади), тому потім дуже важко наздоганяти тих, хто пішов вперед. Це правило діє і в спорті , і в науці, і в будь-чому». Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в ході форуму «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади у південно-західній частині Одеської області: стан та перспективи».

Форум відбувся в Болградському районі Одеської області – районі, в якому за 4 роки реформи не сформовано жодної об’єднаної територіальної громади (ОТГ). Таких районів в області налічується 11. А це – 192 місцеві ради та майже півмільйона населення, які досі залишаються поза реформою. Саме тому у ході форуму учасники шукали практичні шляхи активізації процесів децентралізації в регіоні.

«Працюючи на місцях, щоразу отримуємо підтвердження, що можливості і резерви країни є надзвичайно потужними і вони мають істотне значення для розвитку територій і побудови якіснішого життя людей. Наше основне завдання - мобілізувати ресурси, які має країна -  місцеві, регіональні, державні для того, щоб  забезпечити ефективний розвиток територій. Україна повинна побудувати ефективну систему місцевої влади з тією метою, щоб вона ефективно працювала і вирішувала проблеми місцевого значення», - сказав В’ячеслав Негода.

До дискусій в ході форуму експертним середовищем було підготовлено пропозиції щодо можливого формату об’єднання територіальних громад в  межах Болградського району. Експертним середовищем для збалансованого, рівномірного територіального розвитку громад Болградського району пропонується розглянути можливість створення 5 проектних ОТГ з центрами у м. Болград, с. Кубей, с. Каракурт, с. Городнє, с. Василівка.

Дослідження показали, що створення ОТГ на всій території району ще у 2015 році дозволило б до 2020 залучити додаткових 131 млн грн за рахунок субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. А з урахуванням вартості грошей у часі загальний обсяг додаткових фінансових ресурсів склав би удвічі-тричі більшу суму. Експерти наголошують, що ці кошти значною мірою покривають потребу у фінансуванні актуальних проектів соціальної та транспортної інфраструктури місцевого значення з оціночною вартістю в 288 млн грн.

Поки одні втрачають, інші, крок за кроком, розвиваються. В Одеській області на сьогодні створено 28 ОТГ, 25 з яких  - на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом. Якщо говорити про розвиток мовою цифр, то  надходження власних доходів місцевих бюджетів цих ОТГ лише протягом січня-квітня цього року зросли в 1,6 рази, порівнюючи з таким же періодом минулого року зі 190,9 млн грн до 298,5 млн грн. Із розрахунку на 1 жителя показник власних доходів ОТГ збільшився до 1147,7 грн  з 734,0 грн (+413,7 грн).

«Ми сьогодні бачимо, як розвиваються інші громади, які стали на цей шлях чотири роки тому. Нам було дуже важко на цю тему тоді говорити, бо ми мали тільки теоретичні аргументи. Сьогодні маємо практичні. Нам дуже легко говорити на прикладах: ось подивіться як роблять інші, і подивіться, що ви втратили за ці роки, стоячи на місці.  Ми повинні проаналізувати, чому іноді на місцях не роблять так, як це роблять інші територіальні громади, що заважає. Адже децентралізації, в першу чергу, спрямована на те, щоб дати  громадам  повноваження і ресурси, щоб вони могли самостійно  розвиватися  і не чекати рішень «зверху». Це нормальний, це європейський підхід. Іншого шляху немає. Просто немає інших ефективних систем влади, ніж ефективне місцеве самоврядування, і це ми повинні робити», - наголосив перший заступник Міністра.

Він додав, що динаміка реформи повинна бути такою, щоб до чергових місцевих виборів, до 2020 року, в Україні по всій території було сформоване спроможне місцеве самоврядування.

«На тих територіях, де зволікають з реалізацією завдань реформи, нічого не відбувається – не будується нова інфраструктура, не створюються робочі місця, не відкривається бізнес… І не місцева влада від того страждає, страждають від того люди, тому що за цей час (ред.: час дії реформи) можна було б дуже багато зробити», - зазначив В’ячеслав Негода.

 

 Довідка

Форум «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади у південно-західній частині Одеської області: стан та перспективи» організовано Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, ГО «Інститут громадянського суспільства» за підтримки Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної ради та Болградської районної державної адміністрації

 

11.06.2018 - 15:42 | Переглядів: 10832
«Немає інших ефективних систем влади, ніж ефективне місцеве самоврядування, і це ми повинні робити», - В.Негода на Одещині

Теги:

В'ячеслав Негода

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...