Диканька стане центром об'єднаної громади, яка охопить майже увесь район

Вже невдовзі на одну білу пляму карти децентралізації Полтавщини стане менше. Першим з п’яти районів Полтавської області, де не створено жодної об’єднаної територіальної громади, просунувся вперед Диканський. Маленька перемога реформи децентралізації відбулася на останній сесії тамтешньої селищної ради. Депутати проголосували за рішення про початок добровільного об’єднання із суміжними сільськими радами. Цьому передувала ініціатива та громадські обговорення.

Більше року тривала дискусія – скільки ОТГ буде в одному з найменших районів Полтавщини. Протягом всього цього часу консультативну, методичну та юридичну допомогу диканчанам надавали фахівці Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Перед депутатами селищної ради виступив Олександр Ісип, експерт з децентралізації Полтавського ЦРМС. Він вкотре акцентував увагу на перевагах добровільного об’єднання й розповів про успіхи та можливості вже створених на Полтавщині ОТГ.

В решті-решт були відкинуті політичні, особисті амбіції місцевих чиновників та землевласників, і де-юре розпочалося створення єдиної об’єднаної територіальної громади з центром в смт. Диканька. Потенційно до складу Диканської ОТГ увійдуть 12 з 13 сільських рад району.

Ірина Балибіна, директор Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування, наголосила: «Диканька може стати першою на Полтавщині ОТГ, сформованою за принципом «Один район - одна громада». Це – найоптимальніший шлях до децентралізації для таких невеличких районів. А суттєвий туристичний потенціал для Диканської громади вже закладений колись славетним Миколою Гоголем. Залишилося лише його землякам не втратити свій історичний шанс. Реформа децентралізації – це не тільки фінансові повноваження, а й стратегічне бачення розвитку».

29.05.2018 - 09:01 | Переглядів: 14056
Диканька стане центром об'єднаної громади, яка охопить майже увесь район

Теги:

створення спроможних громад

Область:

Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...