Франківськ гуртує села. Хто виграє від об’єднання з обласним центром

З 1 травня великі міста можуть об'єднуватись з навколишніми селами та селищами за спрощеною процедурою. Стосується така новація й Івано-Франківська.

Як це буде відбуватися і що в результаті, - у матеріалі видання "Репортер".

 

Взаємовигідний союз

 

Згідно з перспективним планом, Івано-Франківськ може об’єднати навколо себе 15 сільських і селищних рад – тих, що ме­жують із містом. Але виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук каже, оскільки вже відбулися вибори у Загвіздянській та Угринівській ОТГ, то можна говорити лиш за 13. Хоча й припускає, що з часом і ці два села можуть приєднатися до Івано-Франківської ОТГ.

«Громади, які вже пройшли перші вибори 29 квітня, утворені всупереч методиці формування спроможних громад. 45-60 % мешканців навколишніх сіл отримують послуги соціальної сфери в Івано-Франківську, – говорить Юрій Стефанчук. – Чимало дітей із навколишніх сіл теж навчається в місті. Тому рано чи пізно постане питання про оплату цих послуг, і їм доведеться віддавати значну частину коштів з бюджету громади».

Івано-Франківськ уже нині має такі ж повноваження, як і ОТГ, тобто забезпечує мешканців послугами в усіх сферах життя, каже Стефанчук. Завдяки об’єднанню навколо Франківська, селища й села отримають доступ до цих послуг, інвестиції та додатковий фінансовий ресурс. А місто натомість – додаткову можливість розвивати свою територію.

«Нині варто об’єднати зусилля, – говорить Юрій Стефанчук. – Адже місто має значний фінансовий ресурс, а днями отримало європейську відзнаку Парламентської асамблеї Ради Європи за співпрацю та активне поширення ідеалів Європи. ОТГ з центром в містах обласного значення – це поштовх для сіл і селищ, прилеглих до міст. За умови спільної відповідальності всіх учасників процесу вони отримують можливість розвивати свою територію».

Він також пояснює, що староста, який фактично виконуватиме обов’язки голови сільради, буде входити у виконком міської ради і матиме прямий вплив на прийняття рішень, тобто визначатиме пріоритети розвитку свого населеного пункту.

«Нині в селах і селищах зосереджений немалий ресурс – це землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, які, згідно з розпорядженням Кабміну, з 1 лютого почали віддавати у комунальну власність ОТГ, – каже Стефанчук. – Також на території сіл і селищ навколо Івано-Франківська є підприємства, які сплачують податки в Тисменицький район, а цей фінансовий ресурс може працювати на розвиток своєї території».

 

Місто готується

 

На останній сесії міської ради депутати затвердили Порядок проведення громадських обговорень з добровільного об’єднання тергромад. Тобто, вони прописали правила таких обговорень.

Отже, організовує обговорення міський голова. Він же визначає, яким буде формат – конференція, слухання, збори чи щось інше. Головне, аби залучити якомога більше зацікавлених.

Після обговорень пропозицію щодо доб­ро­вільного об’єднання подають на розгляд сесії, яка і прийме рішення про надання згоди та делегування представника до спільної робочої групи.

«Об’єднання – це воля громад, які є навколо Франківська. Нині ми готові об’єднуватися і прийняли відповідне рішення на сесії, – говорить міський голова Руслан Марцінків. – Але кожне село має ухвалити рішення. Бо це також питання землі, розподілу ресурсів. Об’єднуватися треба – Івано-Франківськ сьогодні потребує розширення, у нас мало місця для розвитку інвестицій та інфраструктури. Ми готові приймати села. І добре, що не треба буде щоразу з приєднанням ще одного села робити перевибори, бо не було б коли працювати».

Івано-Франківськ – одне з небагатьох міст області, яке нині віддає державі реверсні кошти, вилучені до держбюджету. За словами Юрія Стефанчука, новосформована ОТГ дозволить місту не віддавати гроші, а використати їх на розвиток своєї території. Бо реверс розраховують за двома показниками – податок на доходи фізичних осіб і кількість населення. Після об’єднання кількість населення зросте, тож реверс зменшиться.

Заступниця начальника міського фінансового управління Галина Яцків розповідає, що минулого року Франківськ повернув у держбюджет 21,2 млн грн. А на цей рік заплановано вже 52 млн грн. Реверс подвоївся, оскільки минулого року зросли й надходження до місцевого бюджету. А от прогнозувати, скільки зможе зекономити Франківська ОТГ, у фінуправлінні не беруться.

«Наразі ми не можемо говорити про збільшення чи зменшення реверсу. Ми робили попередні розрахунки, але називати ці цифри нині не доцільно, бо ми не знаємо, скільки сіл приєднається та якими є їхні прибутки», – говорить Галина Яцків.

 

Варто лише почати

 

Юрій Стефанчук припускає, що достатньо 2-3 місяці, аби об’єднання стартувало. Процес йтиме за спрощеною системою доєднання – аби утворилася Івано-Франківська ОТГ, достатньо буде бажання кількох сіл, інші зможуть приєднатися згодом. А щодо процесу добровільності, то він триватиме, допоки в країні не приймуть відповідні зміни до законодавства, а, зважаючи на публічні заяви високопосадовців, він може завершитися вже невдовзі.

Нині місто готується до консультацій та обговорень, аби забезпечити співпрацю і розуміння з навколишніми селами. За словами мера, раніше Підпечери і Рибне вже говорили про готовність приєднатися. Погоджується на приєднання і Чукалівка.

«У нас позитивне ставлення до всього, що стосується об’єднання, – каже сільський голова Чукалівки Михайло Курій. – У нас бюджет два мільйони, а за ці гроші нічого не зробиш, тому думати про окрему громаду немає змісту. Хтось в селі проти, хтось – за. Кожен має свою думку. Але виходу в нас немає ніякого, тому будемо йти на об’єднання».

За словами Юрія Стефанчука, істотні зміни після об’єднання будуть не одразу.

«Ті позитивні зміни, які у місті нині відбуваються, вони такими й залишаться, – каже він. – Об’єднання тут і зараз для мешканців міста нічого не змінить. Однак дасть перспективу економічного розвитку території. Це тенденція на 5-10 років. Але ніяких мінусів мешканці відчути не мають».

16.05.2018 - 16:27 | Переглядів: 14458
Франківськ гуртує села. Хто виграє від об’єднання з обласним центром

Теги:

створення спроможних громад приєднання

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Репортер

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...