У Мінрегіоні сподіваються на відкриття 500 інклюзивно-ресурсних центрів до кінця року

Невід’ємною частиною створення Нового освітнього простору є інклюзія. Сьогодні в опорних школах створено 514 класів з інклюзивним навчанням та навчаються понад 2 тисячі учнів з особливими освітніми потребами. Про це під час селекторної наради щодо реформування освіти в умовах децентралізації заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, вже другий рік поспіль з державного бюджету надходить на місця субвенція для дітей з особливими освітніми потребами. Крім інклюзивних класів і державної субвенції місцевим бюджетам в розмірі 300 млн грн на підтримку осіб з особливими освітніми потребами, гостро стоїть питання щодо створення інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ).

«В минулому році було відкрито 112 ІРЦ. У 2018 році відповідно до потреб дітей заплановано відкрити біля 500 інклюзивно-ресурсних центрів (1 центр на 7 тис. дітей у сільській місцевості, на 12 тис. – у містах, районах міст). І це є пріоритетним завданням для органів місцевого самоврядування на цей рік», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що дуже мало закладів освіти є архітектурно доступними для дітей с особливими потребами вище першого поверху. Вкрай мало уваги приділяється доступності пришкільних територій (наявність під’їздів, паркувальних місць для осіб з інвалідністю (це стосується і підвезення дітей на візках), обладнанню спортивних майданчиків для дітей з інвалідністю, обладнанню спеціальними туалетними кімнатами, доступності коридорів тощо.

«Я ще раз хочу наголосити - питання впровадження освітньої реформи і питання підтримки від держави - це відповідальність центральної влади. Забезпечення доступності і створення відповідної інфраструктури закладів освіти для задоволення освітніх та побутових потреб дітей, які проживають на певній територій, належить до повноважень місцевих органів самоврядування», — підкреслив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що на 01 січня 2018 року 100% доступність до 1 поверху закладів забезпечено у Волинській, Луганській, Хмельницькій, Чернігівській та Чернівецькій областях. Найнижчий показник у Полтавській області - 58%.  В той же час по кількості закладів лідирує Вінницька область – 766 закладів. Щодо обладнаних для осіб з інвалідністю санузлів - більше всього обладнано у Донецькій області - 65, менше за всіх  - у Тернопільській та Чернівецькій - по 1 туалетній кімнаті (за станом на 20.09.2017 р.).

24.04.2018 - 15:59 | Переглядів: 12187

Приєднані зображення:

Теги:

Геннадій Зубко освіта

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...