Мінрегіон спільно з програмою «U-LEAD з Європою» започаткували відео-наради щодо динаміки децентралізації в регіонах

Запрацював комунікаційний майданчик, який щотижня у форматі робочих відео-нарад збиратиме керівників та представників 24 регіональних центрів розвитку місцевого самоврядування, представників обласних рад та ОДА. Також, до цієї комунікації залучені представники донорських проектів, експерти за різними напрямами та представники профільних міністерств.  Під час нарад буде обговорюватись два основних блоки питань: динаміка створення ОТГ та впровадження проектів секторальної децентралізації.

«Для нас є дуже важливою динаміка просування реформи децентралізації в регіонах. Мова йде про об’єднання громад, статус секторальної децентралізації, зокрема розбудову первинної медичної допомоги у сільській місцевості, розвиток освіти, надання адміністративних послуг, центрів безпеки громадян тощо. Тому, щонеділі спільно з U-LEAD ми запроваджуємо з регіональними Центрами розвитку місцевого самоврядування відео-наради. Сьогодні на перше місце виходить регіональний зріз, а відтак робота регіональних офісів розвитку місцевого самоврядування у співпраці з органами влади на місцях», — про це 26 березня під час відео-конференції з 24 регіональними Центрами розвитку місцевого самоврядування наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, в першу чергу увага регіональних Центрів місцевого самоврядування має бути прикута до 152 районів, де ще не створено жодної ОТГ, й відповідно вестись робота з громадами щодо прискорення об’єднання.

Геннадій Зубко повідомив, що з середини квітня запрацює фінансовий калькулятор спроможності громад. Це методика розрахунку спроможності громади (в розрізі району або ОТГ)  утримувати інфраструктуру, розбудовану за підтримки держави. «Методика є дуже важливою, адже дозволить при затвердженні інфраструктурних проектів, які подаються регіонами та фінансуються державою, побачити за рахунок чого вона надалі  буде утримуватися», — зазначив Геннадій Зубко.

Перший заступник Міністра В’ячеслав Негода окреслив основні проблемні питання, а також завдання регіональних офісів розвитку місцевого самоврядування. Зокрема, щодо розробки перспективних планів створення ОТГ, формування спроможних громад, приєднання до громад та роботи в районах, у яких ще не створені громади. Також він наголосив, що важливе питання – посилення співраці регіональних офісів та ОДА, координації з Центральним офісом, завершення кадрової комплектації  Центрального та регіональних офісів.

Заступник міністра Лев Парцхаладзе презентував типові проекти сучасних медичних амбулаторій для розбудови первинної медицини у сільській місцевості.

«90% громад знаходиться у сільській місцевості. Наша мета – забезпечити якісну сільську медицину, зменшити кількість звернень на вторинний рівень, подолання  65% серцево-судинних захворювань. Мінрегіон спільно з МОЗ розробив методику формування мережі первинної ланки медицини, є спільний Наказ Мінрегіону та МОЗ про Порядок формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги. Відповідно до цієї Методики регіони вже формують проекти спроможних мереж. Практичні рекомендації по типовим проектам медичних закладів у первинці. Також МОЗом вже напрацьовані перелік медичних послуг, які можуть надаватись на первинній ланці та примірний табель оснащення закладів первинки», — зазначив Геннадій Зубко.

Наступна відео-конференція відбудеться за тиждень, за обговоренням питань можна слідкувати в онлайн-режимі.

27.03.2018 - 09:23 | Переглядів: 10705
Мінрегіон спільно з програмою «U-LEAD з Європою» започаткували відео-наради щодо динаміки децентралізації в регіонах

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...