Cумські громади вчилися правильно готувати проектні заявки

16 березня експерти Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою“ та Мінрегіону, провели семінар для представників ОТГ на тему “Субвенція з державного бюджету на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад Сумської області в 2018 р“.

У 2018 році об’єднані громади Сумщини отримають субвенцію з державного бюджету на розвиток інфраструктури. Йдеться про понад 76 мільйонів гривень для 28 територіальних громад, зазначив радник з питань регіонального розвитку Сумського ЦРМС Григорій Стариков.

Обсяг фінансування залежатиме від площі території та кількості сільського населення громади та розраховуватиметься за відповідною формулою. 14 громад Сумщини вже мають досвід написання проектних заявок, для другої половини ОТГ - цьогоріч бойове хрещення.

Присутніх ознайомили з програмами державної підтримки розвитку територій в 2018 році, зі специфікою проектів та напрямками спрямування коштів субвенції на розвиток інфраструктури на прикладі проектів 2017 року. За словами Григорія Старикова, проектна заявка на отримання субвенції на розвиток інфраструктури - є найбільш простою з усіх існуючих сьогодні в Україні. Але, разом з тим, серед заявок можна зустріти неналежним чином оформлену документацію, невідповідність плану соціально-економічного розвитку, і багато інших нюансів.

За результатами 2017 року, Сумщина знаходиться серед тих, у кого відсоток реалізації проектів на субвенцію складає менше 80%. Такий показник не є позитивним, зазначає радник. Але варто враховувати, що частина проектів громад є перехідними на 2018 рік, але в статистиці вони рахуються нереалізованими.

Загалом, освоєння коштів субвенції повільно знижується. У 2016 році було освоєно 99,9%, а у 2017 році – 94%. Такі результати говорять про те, що Сумщина не встигає забрати кошти, які держава виділяє для підтримки ОТГ, вважає Григорій Стариков.

Сама структура підготовки цих заявок обумовлена постановою Кабміну №200 та наказом Мінрегіону № 82, де дуже детально розписано, як саме повинна бути підготовлена проектна заявка, особливості її підготовки та заповнення форм, розповіла заступник начальника відділу інвестиційної діяльності управління регіонального економічного розвитку департаменту економічного розвитку і торгівлі Оксана Гайдук.

Відповідні проекти готуються за напрямками: розробка планувальної містобудівної документації, підвищення якості послуг у сфері ЖКГ, закупівля спеціалізованої техніки, створення ЦНАПів тощо. Після прийняття відповідної постанови Кабінету Міністрів України про порядок та умови надання субвенції, ОТГ зможуть розпочати підготовку та подачу проектів на розгляд Сумської ОДА для отримання позитивного висновку – головної умови надання субвенції, прокоментувала посадовець.

Присутні учасники семінару ділились планами щодо майбутніх проектів. Хотінській ОТГ, минулоріч вдалося реалізувати декілька, а саме реконструювати Хотінську амбулаторію. Цьогоріч – громада планує подати заявки на закупівлю нової техніки для комунального господарства, а також утеплення декількох ДНЗ.

Ще одна громада Сумського району – Степанівська – також готує ряд проектів для стратегічного розвитку територій за рахунок інфраструктурної субвенції. Вони будуть стосуватися спортивної та медичної сфер.

20.03.2018 - 08:26 | Переглядів: 12344
Cумські громади вчилися правильно готувати проектні заявки

Приєднані зображення:

Теги:

інфраструктура субвенція

Область:

Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...