В Ужгороді експерти спростовували 5 міфів про децентралізацію

Народний депутат України Остап Єднак, експерт реформи децентралізації Олег Лукша та директор Офісу реформ у Закарпатській області Іван Дем’янчук проводять в Ужгороді роз’яснення про децентралізацію влади та пов’язаних із цим процесів, що відбуваються в країні.

Загалом команда «Послів Реформ», яка проводить просвітницьку роботу у 20 обласних та районних центрах, розвінчує п’ять міфів про децентралізацію.

У першу чергу, кажуть експерти, децентралізація – це створення сильної громади в невеликих населених пунктах. Тобто базовим рівнем територіального устрою стає громада, лише потім район та область. При цьому ні про яке об’єднання сіл мова не йде, просто буде створено один орган управління, який обслуговуватиме 7-10 сіл.

По-друге, середня відстань від населеного пункту до центру громади, де можна отримати всі послуги, не збільшиться, а навпаки – зменшиться. Замість колишніх 25 км, дистанція становитиме не більше 11 км. Крім цього, самих довідок, пояснюють «Посли Реформ» стане менше.

По-третє,об’єднуючись у громади, люди більше зможуть розпоряджатися коштами та майном. Децентралізація передбачає фінансову незалежність від району та області та можливість розпоряджатися землею, яка знаходиться за межами їхніх населених пунктів.

По-четверте, громади будуть наділені виключними повноваженнями за принципом субсидіарності, тобто більшість із них лишаться в громаді. Це дасть можливість покращити інфраструктуру та якість надання послуг.

І на останок, пояснюють експерти, школи в селах закривати не будуть. Планується створення більшої кількості дитячих садочків, в школи дітей часто возитимуть автобусом.

Область:

Закарпатська область

Джерело:

«7 днів»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...