Як надаються послуги соціальної підтримки населенню у Верхнянській ОТГ

Під час моніторингового візиту до Верхнянської сільської ради об’єднаної територіальної громади керівництва департаменту соціальної політики, служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді посадовці в черговий раз відзначили переваги організації соціального захисту та соціальної підтримки населенню в об’єднаній територіальній громаді.

Пригадаємо, що єдина на Прикарпатті Верхнянська сільська рада об’єднаної територіальної громади бере участь в пілотному проекті впровадження моделі адміністрування надання послуг з соціальної підтримки населенню згідно з наказом Міністерства соціальної політики України від 21.06.2017 року № 1030 «Про деякі питання діяльності об’єднаної територіальної громади щодо надання послуг із соціальної підтримки населенню».

Основним завданням проекту є створення в різних видах адміністративно-територіальних одиниць базового рівня типової моделі організації об’єднаними територіальними громадами виконання своїх повноважень з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей в  межах єдиного соціального простору та за принципом єдиного вікна.

У рамках проекту Мінсоцполітики планується забезпечити пілотні ОТГ, у тому числі Верхнянську, відповідним програмним забезпеченням, комп’ютерною техніком та устаткуванням.

На сьогодні у Верхнянській сільській раді ОТГ утворено відділ соціального захисту населення, передбачено посаду спеціаліста з питань захисту прав дітей, вирішується питання щодо посади фахівця із соціальної роботи та надання соціальних послуг. Також у структурі виконкому сільської ради створений ЦНАП, відділ освіти, сектор з питань релігій, культури та туризму, сектор з питань економіки, ЖКГ, будівництва, транспорту екології та благоустрою, сектор з питань сільського господарства та землеустрою та ін.

Прийом заяв та документів для призначення державних допомог та надання пільг за принципом «єдиного вікна» здійснюють соціальні адміністратори, в т.ч. і в населених пунктах ОТГ.

Соціальні послуги в Верхнянській сільській раді ОТГ надаються:

  • одиноким громадянам – соціальними робітниками;
  • сім’ям з дітьми та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах – уповноваженим представником з питань захисту прав дітей.

Для працівників виконкому Верхнянської сільської ради ОТГ створені комфортні умови праці.

Власним досвідом організації роботи в ОТГ поділився перший заступник голови Верхнянсьої сільскої ради ОТГ І. Ковчак, наголосивши, що для працівників  їхньої громади головним завданням є задоволення потреб людини, соціальна підтримка та допомога молодим сім’ям, дітям,одиноким громадянам. Жодна дитина їхньої громади, зі слів заступника, не перебуває у інтернатному закладі.

Зазначимо, що на території Верхнянської ОТГ проживає:

  • 65 багатодітних сімей в яких виховується 220 дітей;
  • 57 дітей з особливими потребами;
  • 36 учасників АТО, в них - 14 дітей;
  • дві внутрішньо переміщені сім’ї;
  • четверо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та четверо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій;
  • одна прийомна сім’я;
  • п’ять осіб віком від 18 до 23 років із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою надання додаткових, до встановлення законодавством, гарантій соціально-незахищеним мешканцям громади, прийнята цільова програма «Соціального захисту населення» Верхнянської сільської ради ОТГ на 2018 рік, на виконання заходів якої в сількому бюджеті передбачено 158,0 тис.грн.

Також прийнята програма сприяння молодіжному руху «Молодь для громади» на 2018 рік з бюджетом у 10,0 тис. грн.

Верхнянська ОТГ систематично готує та успішно впроваджує соціальні проекти. Ближчим часом в ОТГ планується перевести вуличне освітлення на сонячну електроенергію, створити нові робочі місця для жителів громади тощо.

Підсумовуючи, можна стверджувати, що таких результатів Верхнянська ОТГ, яку очолює М.Філіпович, досягла завдяки лідерським та професійним якостям як керівництва ОТГ, так і персоналу. Для них добробут громади залежить від добробуту кожного її мешканця, від настрою родини, психологічного клімату сім’ї, рівня їх забезпеченості, обізнаності, стабільності.

 

25.01.2018 - 10:31 | Переглядів: 13206
Як надаються послуги соціальної підтримки населенню у Верхнянській ОТГ

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...