Для прискорення процесу децентралізації влади своє слово має сказати Парламент, - В’ячеслав Негода

Створення нової територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування, розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади (секторальна децентралізація), залучення громадян до прийняття управлінських рішень місцевого значення – такими є головні пріоритети децентралізації влади, визначені Урядом на цьому етапі. І багато чого у реалізації цих пріоритетів залежить від рішень Парламенту. Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

«У Парламенті знаходиться більше десяти законопроектів, прийняття яких значно прискорить реформу місцевого самоврядування. Отже очікуємо рішень Верховної Ради, яка вже неодноразово доводила свою прихильність децентралізації. На зміни, передбачені законопроектами, чекають сотні громад, де мешкають мільйони людей, отже зволікати з ними не можна», - зазначив В’ячеслав Негода.

Одним з найбільш очікуваних рішень В’ячеслав Негода назвав розширення повноважень громад з управління земельними ресурсами. «Потрібно нарешті наважитися і передати землі державної власності під юрисдикцію об’єднаних територіальних громад. Це слугуватиме надійним стимулом до об’єднання для тих громад, які ще не об’єдналися. Парламент має декілька варіантів вирішення цього питання, і, сподіваємося, найближчим часом підтримає один з них», - сказав В’ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра сказав, що якнайшвидше треба прийняти законопроект про приєднання громад до міст обласного значення, щоб великі міста стали нарешті центрами розвитку територій».

Також, на думку першого заступника Міністра, важливо усунути дублювання повноважень об’єднаних громад і районних рад та держадміністрацій. «Це особливо актуально у районах, де об’єдналися усі громади. Таких в нас уже 15 та дедалі їх буде більше. Тому потребує удосконалення районний поділ країни. Подальша доля законопроектів, що дозволяють вирішити цю проблему, залежить від народних депутатів, тож за Парламентом останнє слово», - зазначив В’ячеслав Негода.

Теги:

В'ячеслав Негода законодавче забезпечення

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...