Якщо хочемо зберегти цілісність держави, то ця позиція має бути принциповою, - експерт про обласні ради і законопроект № 7467

Створювати завідомо неспроможні громади в процесі реформи місцевого самоврядування – безвідповідально і шлях в нікуди. А сьогодні такі факти існують. І припускаються таких помилок обласні ради. Щоб запобігти цьому надалі – обласні ради необхідно усунути від процесу підготовки і затвердження перспективних планів формування територій громад. Про це сказав експерт Юрій Ганущак, коментуючи необхідність прийняття законопроекту № 7467, зареєстрований в Парламенті групою депутатів. Документ містить проектну норму, яка передбачає, що перспективний план формування територій громад регіону затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням обласної державної адміністрації.

«Пояснити причину появи такого законопроекту нескладно. Обласні ради почали свою гру. Їхні еліти почали формувати громади під інтереси містечкового олігархату, нових панів. В розумінні спроможності – це нульове. Не можна допускати, щоб створювалися завідомо неспроможні громади. Це безвідповідально. Але, здається, окремі обласні ради цим не переймаються», - пояснив Юрій Ганущак.

Те, що обласним радам може не сподобатися усунення їх від процесу затвердження перспективних планів, експерт не заперечує і припускає можливий опір, однак наголошує, що питання адміністративно-територіального устрою держави є виключною прерогативою Уряду.

«В усіх унітарних країнах питання адмінтерустрою  - прерогатива Уряду. Чому? Передача повноважень - це передача права влади. Влада передається сувереном, тобто народом. Відповідно до Конституції України владні функції виконує Уряд. Саме він приймає рішення стосовно адміністративно-територіального устрою, які схвалює Верховна Рада України. А обласні ради матимуть більше часу зайнятися прямими своїми обов’язками – комплексним розвитком територій. Якщо ми хочемо зберегти цілісність держави, то ця позиція має бути принциповою», - наголосив експерт.

Ще важливим у законопроекті № 7467, як пояснив Юрій Ганущак, є те, що ініціатор добровільного об’єднання в громаду не зможе запрошувати до об’єднання ту місцеву раду, яка за перспективним планом – у складі іншої ОТГ.

«Громади, які створюються, мають бути вписані в перспективний план. Що це означає? Громада створюється добровільно, але ініціатор не може пропонувати об’єднатися в громаду «А», якщо за перспективним планом ця місцева рада має входити до складу громади «Б». Це також допоможе уникнути неспроможних громад і білих плям на карті області, тобто територій, які не ввійшли до складу об’єднаних громад. Знаю, що майже всі хочуть лише з багатими громадами об’єднуватися, бідних мало хто хоче. Але держава має дбати про всіх», - пояснив Юрій Ганущак.

Важливою нормою законопроекту є і визначення чітких термінів призначення перших місцевих виборів на території новоутвореної ОТГ – протягом місяця з дня надходження звернення до ЦВК про при значення таких виборів.

«Сьогодні ЦВК призначає вибори тоді, коли хоче. Вона собі визначила, що тільки двічі на рік. І це призводить до того, що десятки громад тривалий час очікують рішення про призначення виборів, замість того, щоб приступати до виконання завдань об’єднаної громади.  Тому законопроектом передбачено, що ЦВК має місяць часу на призначення виборів в ОТГ, - прокоментував експерт.

Нагадаємо, 29 грудня 2017 року група народних депутатів України зареєструвала у Парламенті проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури добровільного об'єднання територіальних громад» № 7467.

15.01.2018 - 16:35 | Переглядів: 13912
Якщо хочемо зберегти цілісність держави, то ця позиція має бути принциповою, - експерт про обласні ради і законопроект № 7467

Теги:

законодавче забезпечення Юрій Ганущак

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...