Програму підтримки співробітництва ОТГ прийняла Сумська облрада

Обласна програма підтримки співробітництва об’єднаних територіальних громад на 2018-2019 роки є першим комплексним документом в Україні, який передбачає фінансову підтримку з обласного бюджету проектів співробітництва ОТГ та реалізацію заходів інформаційно-освітнього характеру у цій сфері. Програма була розроблена експертами Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування спільно з Сумською обласною державною адміністрацією та 20 грудня 2017 року підтримана депутатами Сумської обласної ради.

Говорячи про важливість цієї Програми для ОТГ, ініціатор її написання Марина Лобова, юрисконсульт Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, зазначила, що більшість успіхів досягається там, де над вирішенням питань працює злагоджена команда.

А об’єднані територіальні громади, які зіштовхуються наразі з купою проблем (організаційних, фінансових, кадрових тощо), потребують цієї командної підтримки з боку держави та надійного плеча товаришів - об’єднаних громад.

Позитивний досвід співробітництва громад Полтавщини

Держава у контексті реформи децентралізації створює правові механізми, які дозволяють громадам спільно вирішувати основні питання їх життєдіяльності та досягати позитивних результатів. Одним із таких механізмів є співробітництво територіальних громад. Вивчення подібного досвіду застосування міжмуніципального співробітництва на рівні держави показало, що Полтавщина не випадково є лідером у цій сфері, оскільки у цій області були застосовані додаткові важелі підтримки громад: обласний конкурс та іноземні донори.

Затвердження Сумською обласною радою програми підтримки співробітництва об’єднаних територіальних громад на 2018-2019 роки, безумовно, стане вагомим поштовхом до подальшого розвитку ОТГ Сумщини.

Які заходи передбачається реалізувати в рамках програми?

Програма передбачає реалізацію заходів інформаційно-освітнього (проведення широкої інформаційної кампанії, тематичних навчань, стаді-турів, методичний та правовий супровід) та фінансового характеру (співфінансування розвиткових проектів, які реалізуються в рамках договорів співробітництва ОТГ з обласного бюджету та бюджетів суб’єктів співробітництва).

Сумський Центр розвитку місцевого самоврядування визначено одним із виконавців цієї програми за інформаційно-освітнім напрямком.

Які пріоритети фінансування визначає програма?

У пріоритеті фінансування - розвиткові проекти ОТГ, тобто ті, які сприятимуть їх подальшому самостійному соціально-економічному розвитку та становленню. Наприклад, утворення спільних комунальних підприємств, оновлення їх матеріально-технічної бази тощо. У будь-якому випадку, це не будуть проекти проїдання: облаштування гарного фасаду, придбання меблів для адміністративних приміщень органів місцевого самоврядування, тощо.

Яким чином громади можуть стати учасниками програми?

Передбачений конкурсний механізм визначення проектів, які будуть фінансуватись з обласного бюджету. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, становить 2 млн грн. При цьому співфінансування відбуватиметься наступним чином: 60% від суб’єктів співробітництва та 40% з обласного бюджету.

Для участі в конкурсі необхідно насамперед укласти угоду про співробітництво. Документи подаються до департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської ОДА. Сумський Центр розвитку місцевого самоврядування продовжуватиме юридичний супровід, а перший конкурсний відбір відбудеться у найближчі два місяці.

21.12.2017 - 09:37 | Переглядів: 10402
Програму підтримки співробітництва ОТГ прийняла Сумська облрада

Область:

Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...