Громади Дніпропетровщини переймають досвід польських колег

Представники 16 об’єднаних територіальних громад Дніпропетровщини, які перемогли у відбірковому конкурсі, отримали можливість взяти участь у навчальному турі до польського Любліна, організованому Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».

Наші земляки побували у гмінах Рокітно, Нємце та Острувек, у міській Раді Любартова, познайомилися з польським досвідом децентралізації, реалізованими проектами та перспективами співробітництва.

Учасники поїздки відвідали завод із сортування відходів, станцію водопостачання та очистки стічних вод, поцікавилися роботою сміттєпереробної установки, яка генерує для п’яти польських громад біогаз та електрику, та проектами з енергоефективності, серед яких – термомодернізація будівель, сонячні панелі, котельні на альтернативному паливі, вуличне освітлення. Наші земляки цікавилися у польських колег про шлях, яким йшли вони до цього успіху, про можливі ризики та шляхи їх уникнення.

Польща впроваджувала свої реформи протягом восьми років, і цей процес триває досі. Українським же громадам доводиться реалізовувати їх у пришвидшеному темпі, надолужуючи втрачений час. Наші земляки розповіли польським колегам про стратегію децентралізації Дніпропетровщини та її секторальні напрями, про свої громади та проекти, які впроваджуються на їх територіях, про різні форми обміну досвідом, серед яких «Ярмарок добросусідства» та Форум «3D: Децентралізація – Дніпропетровщина – Досвід». А головне – розповіли про бажання перетворити свої ОТГ на успішні європейські громади. І нині, коли вони на власні очі побачили такі перспективи, їх бажання перетворилося на упевненість у результаті.

Олена Тертишна, директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, зауважила, що учасники поїздки мають детально вивчити практики європейських сусідів з управління громадами, формування бюджетного плану й впровадження інвестиційних ініціатив та ефективно реалізовувати їх на своїх територіях.

07.12.2017 - 12:56 | Переглядів: 9063

Приєднані зображення:

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...