Сільські ради Іршавщини продовжують виявляти активність у створенні об’єднаних спроможних громад

Так Арданівська сільська рада та сільський голова Михайло Станинець 9 листопада звернулись за консультацією до експерта Офісу реформ у Закарпатській області Олега Лукші із пропозицією переглянути визначення центру майбутньої об’єднаної громади у цьому мікрорегіоні Іршавщини.

Мова йде про визначення центром об’єднаної сільської громади не село Доробратово, а село Дунковицю, розташоване на центральній автодорозі Мукачево-Хуст, що має відповідну бюджетну інфраструктуру і в ньому, до того ж, уже раніше був створений підрозділ районної станції швидкої медичної допомоги. Затримку зі своєю пропозицією арданівці пояснюють тим, що влітку 2015 року питання створення спроможної громади, яка б об’єднувала села Доробратово, Арданово, Негрово, Дунковицю, Горбок і Мідяницю при включенні до проекту Перспективного плану формування територій спроможних громад Закарпатської області, не було достатньо ґрунтовно і детально обговорено та погоджено районною робочою групою з представниками сільських рад і депутатського активу сільських громад.

Звісно, як пояснив експерт Офісу реформ Олег Лукша, подібні питання в різних районах області виникають і виникатимуть і надалі, бо знайти консенсус у виборі центру спроможної громади за наявності приблизно однакових конкурентних факторів, передбачених Методикою, дуже непросто. Саме тому і потрібен активний переговорний процес між сільськими радами і громадами, які в перспективі можуть створити спроможну громаду на принципах добровільності, прозорості і консолідованих рішень своїх представницьких органів влади – сільських рад. Після місцевих виборів і в умовах, коли Перспективний план формування територій громад Закарпатської області ще не затверджено обласною радою, цей процес має бути продовжено. Більше того, важливим є і принцип наступності рішень сільських рад – колишніх і новообраних.

У той же час, офіційні звернення і пропозиції Арданівська сільська рада, як і будь-яка інша рада, повинні надсилати в облдержадміністрацію і створену нею обласну Робочу групу, а вже копії цих звернень – до Офісу реформ. Усі ці пропозиції мають бути невідкладно розглянуті фахівцями ОДА і винесені на чергове засідання обласної Робочої групи з метою можливих коригувань проекту Перспективного плану, який повторно буде вноситись на затвердження уже новообраної обласної ради.

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...