Проблемні питання створення громад на Донеччині

Три об'єднані громади – Волноваська, Ольгінська та Хлібодарівська ОТГ Волноваського району – були готові йти на перші вибори. Всі необхідні документи передали до ЦВК, чекаючи призначення дати виборів на грудень поточного року. Проте Центрвиборчком не дав цим громадам дозволу на вибори, мотивуючи це небезпечністю окремих територій Волноваського району, які межують з лінією зіткнення.

Можливі шляхи виходу зі складної ситуації обговорювалися під час круглого столу, що відбувся у Волновасі за участю посадовців району, сільських та селищних рад, представника Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО. Організатором заходу виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

За словами радника з питань децентралізації Донецького ЦРМС Максима Ткача, Волноваський район відчув на собі протиріччя в законодавчому полі. Перші вибори в громади призначає ЦВК. Але в 2015 році була прийнята постанова Верховної Ради, згідно з якою вибори не проводилися в тих населених пунктах, що знаходяться на лінії розмежування, через питання безпеки. Поки від законодавців нема чітких роз’яснень, хто саме призначатиме перші вибори в тих ОТГ, які підпали під постанову Верховної Ради.

Обговорення вийшло жвавим, кожен міг висловити своє ставлення до ситуації. Олександр Ворожбит, новотроїцький селищний  голова, запевняв, що проводити вибори на території ради проблематично, тому що в 20 кілометрах знаходяться позиції ворога. В самому Новотроїцькому працює КПВВ, чи не кожного дня в селі чути постріли. Новотроїцька селищна рада повинна увійти до складу Ольгінської територіальної громади. Населення ОТГ складатиме 20 тисяч осіб, а бюджетоутворюючим підприємством стане Новотроїцьке рудоуправління.

Петро Буряк, іванівський сільський голова, зазначив, що місцеві мешканці готові об’єднуватися в громаду, бо розуміють усі можливості подальшого розвитку. Першочерговим завданням має стати будівництво дороги від Іванівки до Волновахи, яка стане центром об’єднаної громади.

Певна частина присутніх на засіданні круглого столу висловлювала свої хвилювання з приводу майбутніх перспектив розвитку ОТГ, залучення інвесторів для будівництва інфраструктури та потужного виробництва, невикористання орних земель через їх зайнятість фортифікаційними спорудами тощо.

Олена Зборовська, хлібодарівський сільський голова, зазначила: «Ми провели велику роботу за підтримки районної влади та РДА, чекали виборів на грудень, але нам їх не призначили. Впевнені, що після створення ОТГ життя змінилося б на краще, було би більше перспектив. Ми чекали на будівництво Центра безпеки в Хлібодарівці. Хотіли об’єднатися, щоб спільними зусиллями вирішувати нагальні проблеми. Наша громада, куди увійшли 24 населені пункти, була б спроможною, бо на території працюють Хлібодарівський кар’єр та сільгосппідприємства».

За результатами обговорень під час круглого столу команда Донецького ЦРМС за підтримки представника МінТОТ України напрацює певні рекомендації центральним органам влади, щоб їх за можливості врахували під час проведення реформи децентралізації.

20.11.2017 - 14:31 | Переглядів: 12128
Проблемні питання створення громад на Донеччині

Приєднані зображення:

Область:

Донецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...