Олена Тертишна: вибори до об’єднаних громад продемонстрували довіру громадян до нової влади

29 жовтня відбулися вибори у 19 об’єднаних громадах Дніпропетровщини. Тепер їх в області 53, а до кінця року буде 56. Це один з найбільших показників в Україні. Нові громади утворені  у 12 районах області – Васильківському, Верхньодніпровському, Дніпровському,  Межівському,  Нікопольському, Павлоградському, Петриківському,Петропавлівському, Синельниківському, Царичанському, Широківському та  Юр’ївському.

Створені 19 громад –  Межівська, Троїцька, Миколаївська, Юр’ївська, Петриківська, Миколаївська, Любимівська, Межиріцька, Карпівська, Раївська, Широківська, Славгородська, Верхньодніпровська, Зайцівська, Першотравневська,  Червоногригорівська, Іларіонівська, Лошкарівська, Китайгородська –  об’єднали 63 сільських,  селищних та міську ради.

Про нове життя об’єднаних громад, про ті очікування, які на них покладають місцеві жителі, у прямому телеефірі   розповіла директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна. На її переконання, досить висока для місцевих виборів явка на виборчих дільницях свідчить про високий рівень довіри виборців до своїх кандидатів. Позитивні результати діяльності перших утворених громад –  заасфальтовані сільські дороги, встановлене вуличне освітлення, відремонтовані школи, дитячі садки, медичні заклади, центри надання адмінпослуг та центри безпеки – це все, про що селяни в останні роки навіть не мріяли.

-  Децентралізація принесла в громади не просто надію, а й упевненість у майбутньому. Широкі можливості, які відкрила децентралізація перед громадами і громадянами,  вже зараз сприяють поверненню в село молодих людей та залученню інвестицій. Саме тому і нові села і селища прагнуть до об’єднання, - зауважила Олена Тертишна.

Зараз ОТГ Дніпропетровщини об’єднують понад 70% сільського населення області.  Три громади об’єдналися навколо міст – це Апостолівська, Зеленодольська і тепер Верхньодніпровська. З урахуванням цих 19 новоутворених громад на Дніпропетровщині вже діють 53 ОТГ, які об’єднують понад 400 тисяч жителів регіону.

-  Ряд об’єднаних громад своїми головами обрали колишніх очільників сільських та селищних рад. Цьому факту є абсолютно логічне пояснення – саме ці люди користуються найбільшою довірою на своїх територіях та мають значний управлінський досвід. Їм буде легше розпочинати роботу в громаді. Іншим доведеться швидко навчатися управлінській науці, адже час вимагає діяти. Попереду – організація перших сесій, створення виконавчих комітетів,  робота над бюджетом громади на наступний рік, але я упевнена, що у всіх все вийде. А наш Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування, який працює в рамках Програми «U-LEADз Європою» готовий надавати будь-яку методичну допомогу в організації всіх цих процесів, - сказала Олена Тертишна.

01.11.2017 - 14:39 | Переглядів: 12014

Приєднані зображення:

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...