Канівці переймали досвід об’єднання територіальних громад на Полтавщині

Днями делегація з міста Канів відвідала Полтавську область з метою перейняти досвід створення та розвитку об’єднаних територіальних громад на прикладі районних центрів Полтавщини в рамках проекту «U-Lead з Європою: Україна – розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Насамперед канівці відвідали першопрохідця реформи децентралізації місто Глобине. Загалом в Полтавській області реформа розвивається досить активно. Так, в 2015 році на Полтавщині було створено 12 ОТГ, в 2016-у – їх кількість зросла до 23-х, у 2017-у – наразі офіційно сформовано 40 ОТГ. До кінця року заплановано створити іще 3.

Глобинська ОТГ сформувалася в 2015 році із 6 територіальних громад (5 сільрад + місто Глобине). Заступник голови Олександр Артюшенко представив присутнім відео-презентацію про Глобинську ОТГ та її досягнення.

- Об’єднання дає фінансові ресурси і відкриває нові можливості. Насамперед ремонти доріг, вуличне освітлення. Також взялися відновлювати школи, дитсадки, будинки культури тощо. Раніше користувалися послугами перевізників. Тепер придбали 5 нових автобусів і відкриваємо своє комунальне підприємство, що надаватиме послуги перевезення пасажирів, – зауважив О.Артюшенко.

Основні джерела наповнення бюджету: податок та збір на доходи фізичних осіб, субвенції від держави та додаткові інвестиції. Так, з 9-ти конкурсів на отримання гранту, в яких брала участь Глобинська ОТГ, перемогу отримала в 4-х: придбання екскаватора-навантажувача, реконструкція каналізаційних очисних споруд, створення ЦНАПу, створення органів самоорганізації населення.

Зіткнулися і з проблемами. Це насамперед кадровий голод – немає кваліфікованих працівників. Також проблемним залишається питання освіти. Як повідомляють представники Глоблинської ОТГ, жоден заклад освіти, культури, соціального захисту не був закритий. Разом з тим відкрита опорна школа і питання закриття окремих шкіл у селах порушується.

- Наразі утримання одного учня в сільській школі з урахуванням заробітних плат персоналу і витрат на енергоносії коштує 25 тис.грн. Звичайно, питання порушуємо. Поки що батьки не погоджуються, але думаю, це питання часу, – говорить заступник Галина Токаренко. – Загалом у нас було все – дискусії, баталії… Але все вийде, якщо прагнути і рухатися вперед. Ми – першопрохідці, рухалися мов їжаки в тумані, вам уже буде не так складно.

Досить розвинута в Глобині індустріальна галузь, з якою мали змогу ознайомитися канівці. В місті працюють такі підприємства як Глобинський м’ясокомбінат (що формує 35% бюджету громади), цукровий завод, завод із виробництва сої, філія СП «Нібулон» тощо.

Наступного дня делегація із Канева відвідала вже іншу об’єднану територіальну громаду на Полтавщині – Семенівську, яка утворилася шляхом об’єднання з територіальними громадами 4-х сіл.

- Реформа децентралізації – насамперед для тих, хто вірить у власні сили і дивиться вперед, думає про розвиток міста. Треба думати стратегічно, сідати, прораховувати все, укладати договори про співпрацю… І, головне, одразу казати людям правду – що є певний ризик, що це невідомість, – сказала Л.Милашевич. – Локомотивом їхати важко, але й останнього вагона чекати не слід.  Головне в нашій спільній справі – довіра та чесність.

26.09.2017 - 14:36 | Переглядів: 11180
Канівці переймали досвід об’єднання територіальних громад на Полтавщині

Теги:

U-LEAD

Область:

Черкаська область Полтавська область

Джерело:

Сайт Черкаської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...

27 березня 2024

Віртуальна мандрівка в майбутнє: Нововоронцовська громада Херсонської області

Віртуальна мандрівка в майбутнє:...

Попри виклики війни, українські громади планують свій розвиток. Такою є і Нововоронцовська громада Херсонської...