Чому були внесені зміни до повноважень громад у сфері архбудконтролю, - коментар ДАБІ

Державна архітектурно-будівельна інспекція відповіла на запитання голови Слобожанської об’єднаної громади Івана Камінського, яке він поставив під час інтерв’ю для «Децентралізації влади», щодо змін в повноваженнях громад у сфері архітектурно – будівельного контролю.

В інтерв’ю голова громади зазначав: «…невдовзі після цього (отримання повноважень архбудконтролю – Ред.) ми довідалися, що у зв’язку з прийняттям змін до законодавства, функції ДАБІ можуть перебирати на себе лише ті громади, населення яких перевищує 50 тисяч осіб. Успішних діючих архітектурно-будівельних відділів, подібних до нашого, по всій Україні було тільки три. Хіба не можна було зробити для них виняток?».

Ми запитали ДАБІ, чому інспекція не відстоювала інтереси громад при прийнятті змін до законодавства, що регулює питання децентралізації повноважень у сфері архітектурно – будівельного контролю?

ДАБІ надала наступні пояснення:

«Законом України №1817 – VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», що набрав чинності з 10.06.2017, внесені зміни в тому числі і до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Головне завдання, яке покликаний вирішити новий закон – посили контроль за дотриманням будівельних норм і правил. Одним із інструментів врегулювання цієї проблеми стало скасування категорій складності об’єктів будівництва. При цьому, класифікація об’єктів будівництва здійснюється лише за класами наслідків – СС1, СС2 та СС3.

Тобто фактично відбувся перехід від триступеневої дозвільної системи – повідомлення, декларація, дозвіл до двоступеневої – повідомлення, дозвіл.

Зазначене дозволяє вивести процес будівництва на новий рівень.

Перш за все, це посилення відповідальності забудовників щодо якості та надійності нового будівництва.

Крім того, наслідком запровадження дозвільних процедур є перехід відповідальності за законність будівництва від замовника до органу державного архітектурно-будівельного контролю. А це вимагає зовсім іншого підходу до виконання наданих повноважень та достатнього досвіду, з чим сьогодні об’єктивні труднощі в невеликих містах, селищах та селах.

При цьому, слід зауважити, що об’єкти, віднесені до класу СС1, складають переважну частину забудови невеликих населених пунктів.

Таким чином, згідно вищевказаних змін у законодавстві, виконавчим органам з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад (крім міських  рад населених пунктів, які є адміністративними центрами областей, та міських рад населених пунктів з чисельністю населення понад 50 тисяч) надано функції держархбудконтролю щодо об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), розташованих у межах відповідних населених пунктів.

Враховуючи зазначене, відділ державного архітектурно-будівельного контролю Слобожанської селищної ради, як і решта новоутворених органів місцевого самоврядування, які отримали повноваження архбудконтролю, продовжує виконувати свої функції щодо об’єктів класу наслідків СС1, що складають переважну більшість об’єктів будівництва на території селищ Слобожанське та Степове».

08.09.2017 - 18:52 | Переглядів: 13272
Чому були внесені зміни до повноважень громад у сфері архбудконтролю, - коментар ДАБІ

Теги:

ДІАМ

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...