Регіони різні, проблеми і виклики одинакові: представники ОТГ Сумщини відвідали Вінницьку область

Те, що проблеми і завдання перед усіма об'єднаними громадами в Україні є одинаковими, незалежно від регіону, переконались представники ОТГ Сумщини підчас навчального візиту до Вінницької області, який відбувся 22-23 серпня.

Голови та працівники виконкомів з об'єднаних громад однієї з найпівнічніших областей України приїхали на Поділля з надією перейняти кращий досвід у сфері енергозбереження, модернізації закладів первинної медицини, стратегічного планування і ефективного фінансування соціальної сфери у своїх колег.

Протягом першого дня візиту сумчани побачили, як барчани готуються до третього засідання робочої групи з написання Стратегії розвитку, пройшлись руїнами старовинної Барської фортеці, яка, як зазначив місцевий краєзнавець Сергій Мірчук, була другою за розміром після кам'янецької, побачили, як у Вінницькому ЦНАП, що по вулиці Брацлавській надають до 300 різноманітних послуг населенню, у тому числі — з реєстрації і перереєстрації транспортних засобів. Після обіду гості з півночі України заїхали у Северинівку, де гостинний голова громади Олександр Христюк поділився досвідом залучення іноземних грантів на розвиток територій, пояснив, як використовувати енергію землі (тепловий насос) для обігріву медичної амбулаторії і розказав, на які “підводні камені” натикається молода Северинівська громада на чергових етапах свого становлення.

Другого дня після комфортного відпочинку у вінницькому готелі “Оптіма” сумчани вирушили на південний схід Вінничини, де на них у Вороновиці чекав голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько та директор Вороновицького музею/палацу Грохольських-Можайських Віктор Дем'яненко. Господарі розповіли, як їм вдалось повністю зреалізувати за кошти понад 250 тисяч Євро ремонт місцевої історичної пам'ятки та про плани реконструкції збережених з початку XX ст. двох залів палацу. По дорозі до Тульчина гості побачили “подільську Швейцарію”, мальовничий палац Потоцьких у Сокільці і каплицю “пера” відомого архітектора Городецького у Печері.

Не зважаючи на дощ, яким Тульчин привітав гостей, зустріч з провідним спеціалістом з впровадження заходів розвитку програм врядування Тетяною Сокур і секретарем міської ради Оксаною Трач виявилась дуже продуктивною і показала, що через спільний “старт” у грудні минулого року ця громада і більшість сумських перебувають приблизно на однаковому етапі розвитку. “Завдяки об'єднанню, у селах громади вперші від здобуття Україною незалежності почали якісно ремонтувати дороги. Ми беремо участь у багатьох міжнародних проектах і самі користаємось можливістю, яку надає Вінницький ВП ЦРМС, їздити з подібними навчальними візитами до інших регіонів”, - зазначила пані Тетяна. Окрасою Тульчина є відомий на весь світ “Подільський Версаль” - палац Потоцьких з XVIII cт. Про “Тульчин Операфест” - культурне дійство, яке відбулось у червні поточного року за участі десятків тисяч туристів, також йшла мова під час зустрічі з гостями з Сумської області. Цей культурний проект відбувся завдяки наполегливій праці місцевих ОМС, обласної влади та Міністерства Культури, і зумів показати, що навіть невелика громада, яка знаходиться 70 кілометрів від обласного центру може ефективно і якісно співорганізовувати події національного рівня.

“Родзинкою” навчального візиту на Вінничині для сумчан була поїздка до Томашполя, центру об'єднаної громади. Місцевий голова, Валерій Немировський влаштував гостям дуже теплий прийом і поділився секретом, як завдяки співпраці з бюджетоутворюючим підприємством, цукровим заводом на 1100 робочих місць, зробити Томашпіль і навколишні села комфортними і привабливими для життя. “Нами досягнута домовленість про будівництво інвестором на території селища семиповерхового сучасного житлового будинку, ми отримуємо постійну експертну підтримку від Фонду Ганса Зайделя, а томашпільська опорна школа має повне право називатись однією з найкращих в Україні”, - зазначив Валерій Федорович. Гості з Сумської області на власні очі переконались, що школа, балансова вартість, якої наближається до 30 мільйонів, дійсно пропонує своїм учням дотримання високих стандартів комфорту і педагогічного виховання. 22 туалети, дві спортивні зали, розділені блоки початкової, базової і середньої школи, корт для хокею на траві і окремий комплекс для навчання автосправі. Фіналом перебування у Томашполі стало вручення гостям сувенірних наборів на честь 400-річчя Томашполя і відвідини місцевого комунального господарства, яке обладнане усією необхідною технікою для ремонту дорожньої інфраструктури.

Сумчани повертались додому задоволені і повні вражень. Навчальний візит представників об'єднаних громад Сумщини організовано за підтримки програми U-LEAD . Експертний супровід на території Вінницької області здійснювали радники з регіонального розвитку Вінницької і Сумської областей Юрій Войціцький і Григорій Стариков.

Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку, Вінницький ВП ЦРМС

28.08.2017 - 15:17 | Переглядів: 12623

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...