На сьогодні процес об’єднання пройшли 21 ОТГ Івано-Франківщини

Восени ще у дев’яти об’єднаних територіальних громадах області пройдуть перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад. Тож до завершення року на Івано-Франківщині функціонуватимуть 21 ОТГ, що становитиме 37 відсотків від передбаченої у перспективному плані кількості об’єднаних територіальних громад та 17 відсотків території області, яку займатимуть громади. У них проживатимуть 15 відсотків населення Прикарпаття.

Про це під час прес-конференції «Стан об’єднання територіальних громад на Прикарпатті» для представників засобів масової інформації розповів заступник голови облдержадміністрації Богдан Кобилянський. Участь у заході взяли директор Івано-Франківського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Руслан Панасюк і виконавчий директор регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

Зазначалося, що станом на сьогодні в Україні вже створено 413 ОТГ. 129 чекають на рішення Центральної виборчої комісії щодо проведення перших виборів. Таким чином, до кінця року в державі функціонуватиме 782 об’єднані територіальні громади.

У рейтингу областей щодо об’єднання громад Івано-Франківщина займає 13 місце. Лідирує у кількості створених ОТГ Хмельниччина. Тож, на переконання Богдана Кобилянського, сьогодні в області варто прискорити процес об’єднання громад.

Наголошувалося, що найбільшу кількість громад вже створено у Коломийському та Тлумацькому районах. В основному об’єднуватися прагне сільське населення області.

Варто додати, що на розвиток інфраструктури сільських територій Прикарпаття цього року завдяки державній підтримці  спрямовано 43 млн грн. За ці кошти об’єднані громади реалізовуватимуть 83 проекти. Зокрема, проводитиметься ремонт комунальних доріг та автошляхів загального користування, відновлюватимуться заклади освіти, культури, охорони здоров’я, облаштовуватимуться сквери і спортивні майданчики. Також буде побудовано дошкільний заклад, 6 спортивних залів, водогін та свердловина. Жителі  новоутворених громад проведуть ремонт комунальних мереж і придбають спецтехніку.

Під час прес-конференції також йшлося про критерії спроможності об’єднаних територіальних громад та законодавчі акти, які стимулюватимуть процес добровільного об’єднання.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...