Реформа земельних відносин та агросільрозвиток – запорука спроможності об’єднаних громад

На базі Запорізької обласного союзу промисловців і підприємців «Потенціал» в рамках реалізації україно-голландського проекту МАТРА «Земельна реформа – основа перетворень» відбувся семінар на тему: «Особливості впровадження земельної реформи в Україні: прозорість та демократизація дій в рамках трикутника партнерства між органами державного управління, органами місцевого самоврядування та громадського сектору» для представників громад Запорізької області.

Відкрив захід Владислав Сергієнко, який є головою Запорізької обласної аграрної палати та керівником україно-голландського проекту МАТРА. Він зазначив, що в рамках заходу найголовнішою метою є виявлення найкритичніших земельних питань, які хвилюють громадян наших ОТГ.

Серед основних спікерів семінару – директор Запорізького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування», який розпочав свій захід з того, що презентував всім присутнім позитивні результати впровадження реформи децентралізації на території нашої області.

- На сьогоднішній день Запорізький регіон вийшов на лідерські позиції в Україні по впровадженню реформи. Для нас це є надзвичайно приємна новина, адже ми увійшли в четвірку найкращих областей за кількістю та якістю об’єднаних територіальних громад, які були створені напротязі 2-х років, - розповів Олександр Свистун.

Крім того, він акцентував свою увагу на тому, що спроможність ОТГ прямопропорційно залежить від ефективного використання земельних ресурсів в юрисдикції всієї територіальної громади, а також сумлінної сплати земельного податку суб’єктами господарювання. В перспективі даний податок може стати бюджетоформуючим податком для всіх сільських та селищних ОТГ. Також спікер підкреслив важливість якнайшвидшого прийняття законопроекту 4355, завдяки якому громади отримають право розпоряджатися земельним ресурсом за межами населених пунктів, що зміцнить фінансову спроможність та підвищить інвестиційну привабливість територіальних громад.

Загалом під час семінару були висвітленні положення чинного законодавства щодо встановлення меж населених пунктів, розробки генерального плану, геоінформаційні системи управління та планування розвитку ОТГ, особливості формування місцевих бюджетів в умовах децентралізації за рахунок податкових надходжень.

Завершила захід вільна дискусія та обговорення можливості довгострокової співпраці у виконанні проектів направлених на розвиток сільської місцевості Запорізької області.

28.06.2017 - 16:53 | Переглядів: 7129

Приєднані зображення:

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...