Валерій Олійник: ОТГ довели свою спроможність самостійно вирішувати питання місцевого значення та нести відповідальність за прийняті рішення

Стан виконання в області Закону України “Про добровільне обʼєднання територіальних громад” обговорили 25 травня на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації. Про те, як на Хмельниччині відбувається проведення реформи децентралізації доповів заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник.

Посадовець зазначив, що Хмельниччиною активно підтримано впровадження заходів з децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування. В області одній з перших в Україні розроблено та ухвалено рішенням сесії обласної ради від 28 травня 2015 року проект перспективного плану формування територій громад Хмельницької області, яким передбачалося утворення 54 спроможних об’єдна­них територіальних громад (далі – ОТГ).

У серпні 2015 року відповідно до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” утворено 24 обʼєднані територіальні громади. У 22-х ОТГ 25 жовтня 2015 року відбулися перші вибори депутатів міських, селищних та сільських рад, а також відповідних міських, селищних, сільських голів. Такі ОТГ пройшли реєстрацію, отримали прямі бюджетні розрахунки та мають певні фінансові преференції, передбачені Бюджетним кодексом України та Державним бюджетом України.

Торік  утворено ще 5 обʼєднаних громад. Перші вибори депутатів місцевих рад та селищних/сільських голів відбулися 18 грудня 2016 року у Чемеровецькій селищній, Гуківській сільській Чемеровецького, Судилківській та Ленковецькій сільських ОТГ Шепетівського районів.

На 25 травня 2017 року на території області діє 26 ОТГ загальною площею 8649 кв.км. (42% площі області), до яких увійшли 249 базових рад, 570 населених пунктів з населенням 342170 осіб або 26,4% від населення області.

Валерій Олійник зазначив, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2015 року № 924-р “Про затвердження перспективного плану формування територій громад Хмельницької області”, з урахуванням внесених у подальшому змін, затверджено перспективний план формування територій громад області, яким передбачено утворення 46 об’єднаних громад загальною площею 16,6 тис.кв. кілометрів. Територію у 4,0 тис.кв.км на сьогоднішній день не віднесено до територій конкретних громад.

При цьому не затверджено план утворення обʼєднаних громад у Ярмолинецькому районі, залишається не розподіленою на громади значна територія Городоцького, Камʼянець-Подільського та Хмельницького районів. Не охоплено об’єднаними громадами від 3-х до 6-ти сільських рад на території Волочиського, Дунаєвецького, Полонського, Новоушицького, Чемеровецького районів.

У березні поточного року внесено зміни до Закону України “Про добровільне обʼєднання територіальних громад”, які стосуються можливості добровільного приєднання до вже утворених об’єднаних громад, утворення об’єднаних громад, розташованих на території суміжних районів, а також навколо міст обласного значення.

У звʼязку із цим облдержадміністрація звернулася до Центральної виборчої комісії (далі – ЦВК) щодо призначення перших місцевих виборів та оголошення їх виборчого процесу у Грицівській селищній ОТГ Шепетівського району, утвореній у 2016 році, до складу якої увійшли 3 сільські ради суміжного Полонського району.

В утворених у 2015 році Нетішинській та Славутській міських ОТГ Центральною виборчою комісією не було знайдено законодавчих підстав для призначення перших виборів. За розʼясненнями Мінрегіону та ЦВК у звʼязку із тим, що за останні 2 роки змінились голови окремих сільських рад, обрано нових депутатів, процедуру утворення обʼєднаних громад навколо міст Славута та Нетішин необхідно проводити з початку.

Валерій Цезарович констатував, що на сьогодні не утворено жодної ОТГ у Білогірському, Віньковецькому, Деражнянському, Ізяславському, Красилівському, Старокостянтинівському, Теофіпольському та Ярмолинецькому районах.

Враховуючи прийняті у грудні 2014 року Верховною Радою України зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України, розширено права місцевих органів влади, їм надано бюджетну самостійність, а також збільшено перелік доходів, які зараховуються до місцевих бюджетів. Це забезпечило реальний ріст ресурсу місцевих бюджетів та підвищило рівень їх фінансової спроможності (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Хмельницька область

Джерело:

Сайт Хмельницької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...