Децентралізація по-глобинськи або Як мешканці Кіровоградщини переймали досвід у сусідів

За 160 кілометрів від Кропивницького розташоване містечко Глобине Полтавської області. Воно славиться не тільки своєю давньою історією, відомою маркою ковбасних виробів, але й тим, що тут створена одна із найперспективніших в Україні об’єднана територіальна громада. Глобинцям можна позаздрити, бо місто має потужний економічний потенціал. На 16 тисяч населення – м’ясокомбінат, свинокомплекс, молокозавод, підприємства з переробки сої та виробництва біогазу, залізниця. Тут, не повірите, дефіцит робочих рук. Місцеві підприємства запрошують на роботу жителів з інших областей України. І, коли бачиш, що окрім економічних можливостей, у містечку є влада, яка працює для людей і робить життя комфортнішим, хочеться зібрати валізи і переїхати у Глобино. А краще переймати успішний досвід та втілювати його у себе вдома. Ось за цим і приїхали представники місцевого самоврядування Кіровоградської та Черкаської областей.

(…) Бюджет громади збільшився у 10 разів

«Коли у мене запитують, об’єднуватися у громаду чи ні, то я пояснюю, що якраз погано довго думати, треба діяти. Практика нашого міста показує, що зміни в Україні можливі. Сьогодні ми не тільки можемо говорити про проблеми, ми маємо кошти на їх вирішення», – сказав журналістам Глобинський міський голова Станіслав Джусь.

Цифри говорять самі за себе. У 2015 році бюджет міста складав 21,5 млн грн, а в 2016-ому збільшився у 10 разів (!) – до 121 млн 346 тис.грн. Ну, і нинішній 2017 рік тут прогнозують перевиконати і вийти на 134 млн 838 тис. грн. До речі, Глобинська територіальна громада одна із 16 ОТГ в Україні, яка додатково наповнює Державний бюджет. Сьогодні громада віддає на Київ 8 млн грн, а вже через рік, за підрахунками, ця сума збільшиться у два рази. Тому думають над тим, кого ще долучити до громади, щоб кошти залишалися на місці та вкладалися у розвиток територій.

У Глобинську територіальну громаду об’єдналося 5 сільських та одна міська громади, загалом це 23 населенні пункти.

«Ми розпочинали з того, що зробили фінансовий аналіз можливостей наших громад у випадку їхнього об’єднання. Обраховували податки та видатки з перспективами при зміні бюджетоутворюючих статей. Побачили, на що ми будемо спроможні. Навіть за нашими найскромнішими розрахунками зрозуміли: 20-23 мільйони у випадку об’єднання ми могли б направляти на інвестиційні проекти та капітальні ремонти», – розповів Станіслав Джусь.

На початку не все було ідеально: тут розраховували на одні сільські громади, а в результаті згоду на об’єднання дали інші території. Станіслав Джусь радить не забувати про важливий аспект під час процедури об’єднання – інформування населення. Щоб детально роз’яснити людям переваги ОТГ, тут почали видавати інформаційний бюлетень, який безкоштовно розповсюджували серед жителів. І нині бюлетень – це важливий інструмент звітування перед людьми.

«Не беріть на себе відразу 10-20 проблем!»

Звичайно, мешканцям хочеться швидких змін, які можна “пощупати” і побачити на власні очі. Так само і гості із сусідніх областей, які приїхали переймати досвід, чекали на грандіозні зміни. Але міське господарство, яке з року в рік занепадало, не можна підняти за один рік. Та й, окрім комунальної сфери, не меншої уваги сьогодні потребує освіта, медицина, культура. А ще потрібно утримувати пожежну частину та муніципальну міліцію. І не забувайте, що, окрім міста, у громади з’явилися нові території, які так само чекають на капіталовкладення. І там розпочалися ремонти доріг та вуличного освітлення.

«Не беріть на себе відразу 10-20 проблем – вирішіть одну-дві в рік, на наступний рік ще дві і так побачите результат», – сказав, показуючи нам станцію автоматичного керування на одного із водозаборів, заступник міського голови Олександр Артюшенко (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Кіровоградська область

Джерело:

«1ЕлектроннаГазета»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...