Зміна системи управління земельними ресурсами залучить інвестиції та сприятиме розвитку спроможних територіальних громад, - В’ячеслав Негода

Існуюча система організації управління земельними ресурсами побудована на старій централізованій системі. Тому разом з децентралізацією дуже важливо провести і зміну системи управління.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода в ході прес-конференції на тему «Децентралізація в сфері земельних відносин: повне перезавантаження».

«Сьогодні питання земельних відносин контролюється органами місцевого самоврядування тільки в межах населених пунктів. Це лише біля 4% території України. Рештою землі розпоряджаються державні органи. Цю систему необхідно змінити, передавши основну частину земельних ресурсів у розпорядження саме органам місцевого самоврядування, спроможним територіальним громадам, а іншу частину залишити за державою. Роллю держави, в першу чергу, буде забезпечення контролю за раціональним використанням земельних ресурсів», - зазначив В’ячеслав Негода.

Передача повноважень Держгеокадастру на місця необхідна через цілу низку причин. У тому числі і тому, що неможливо забезпечити стабільний та ефективний розвиток територіальних громад, не надавши їм можливість самостійно розпоряджатися земельними ресурсами.

«Це не тільки фінансова основа та земельні податки, це, в першу чергу, інвестиційна складова будь-якої громади. Дуже важливо, щоб юрисдикція територіальних громад розповсюджувалася на всю їхню територію. І нам необхідно впровадити один з принципів Європейської хартії місцевого самоврядування і Концепції реформи місцевого самоврядування, затвердженої Урядом, – повсюдність місцевого самоврядування», - зауважив перший заступник Міністра.

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...