Володимир Гунчик здійснив робочий візит на Ратнівщину

Відкриття садочка, спілкування із педагогічними колективами та батьками, обговорення соціально-економічного розвитку району,  – ці та інші питання серед переліку запланованого головою облдержадміністрації  Володимиром Гунчиком під час робочого візитку до Ратнівського краю.

Серед першочергових завдань – зустріч керівника найвищої виконавчої гілки влади в області з колективами Василя Авдіюка загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, дитячого садочка с. Видраниця.

Школу на 300 місць будували у три етапи, проте й нині об’єкт незавершений, адже заклад потребує добудови спортивного залу та облаштування благоустрою. У новозбудованих приміщеннях уже навчається 234 учні. Аби завершити усі роботи цьогоріч, проводиться коригування раніше виготовленої проектно-кошторисної документації.

Поряд із школою функціонує й дитсадок, де нині лише 2 групи: старша – 27 вихованців та різновікова – 22. Ще 57 дітей перебувають у електронній черзі, тож аби забезпечити належним рівнем дошкільної освіти і їх, потрібно відкрити ще одну групу. З цією метою, за словами директора навчального комплексу, кошторисна документація на реконструкцію приміщення дитсадка коригується.

– Добудова садочка на 20 місць дозволить дітям від 3 до 5 років здобути дошкільну освіту та суттєво зменшить чергу, – зазначив Василь Васильович.

Здобувати перші грунтовні знання у новому дитсадку будуть й діти села Якушів Ратнівського району, де відкрито новий дитячий навчальний заклад. Спільно зі спонсорською допомогою народного депутата України Степана Івахіва, дитсадок оснащено якісними меблями та іграшками, проте деякі роботи іще в процесі завершення.

– Усі надії на світле майбутнє нашої країни ми покладаємо саме на цих дітей. Вони навчатимуться і пізнаватимуть цей світ чудових комфортних умовах, – зауважив Володимир Гунчик.

Далі ж за планом – зустріч голови облдержадміністрації з педагогічним колективом навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня-дитячий садочок» імені Петра Штика с. Самари та обговорення перспективи розвитку навчального закладу.

– Самарівська громада дуже велика, тому нам потрібно вибудувати спільну стратегію розвитку, аби розуміти першочергові пріоритетні завдання і почати їх вирішувати вже зараз, – зауважив Володимир Петрович.

Так, за словами керівника найвищої виконавчої гілки влади в області, Самарівська школа може претендувати на статус опорної, але для цього потрібно задовільнити ряд вимог у частині технічного та інфраструктурного забезпечення, владнати проблему із довезенням учнів та ремонтом окремих доріг. У дитсадку також необхідно провести роботи з перекриття даху, для якого уже виготовлена проектно-кошторисна документація.

Окремо говорили й про налагодження роботи Самарівської лікарні. Володимир Гунчик відвідав лікувальний заклад і побачив очевидні проблеми, серед яких: відсутність фахівців, адже у лікарні нині працює лише один лікар; відсутність умов для залучення молодих працівників – немає житла. Говорячи про реформу медицини Володимир Петрович переконаний: аби заклад був успішним, потрібно об’єднати у ньому первинний і вторинний рівні надання медичних послуг, адже лікарня велика і зможе вмістити як амбулаторію, так і стаціонар. Таке рішення важливе, адже Самари – центр об’єднаної територіальної громади і такий медичний заклад вкрай необхідний для населення.

– Я за те, щоб лікарня функціонувала, її ніхто ліквідовувати не буде, але потрібно використати усі можливості для того, аби об’єднати первинну і вторинну ланки медицини тут і створити якісні умови для лікування жителів, – резюмував Володимир Гунчик.

Було очевидним, що політичні амбіції та переконання окремих посадовців, які запросили голову облдержадміністрації оглянути Самарівську дільничну лікарню, заважають прийняти ефективне рішення, яке б працювало на громаду. Адже, не усім сподобалась перспектива об’єднання первинної та вторинної ланок на базі закладу. Втім, остаточне рішення прийматиметься місцевою владою. При цьому, важливо пам’ятати, що об’єднані територіальні громади, у контексті децентралізації, працюватимуть напряму із Державним бюджетом і субвенційні кошти розподілятимуть між соціально значимими об’єктами самостійно. Облдержадміністрація ж у цьому випадку, буде лише контролюючим органом.

Оглянувши заплановані заклади, Володимир Гунчик зустрівся із депутатами Ратнівської районної ради. У контексті розмови, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області проаналізував побачене та закликав депутатів  напрацювати механізм спільної роботи для покращення освітньої та медичної галузі району. Розповів і про підтримку місцевого бізнесу, представники  якого готові співпрацювати із місцевою владою задля економічного  розвитку краю.

 

Область:

Волинська область

Джерело:

Сайт Волинської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....