Підбито підсумки діяльності перших ОТГ Івано-Франківщини

В Калуші відбувся семінар-форум «Децентралізація на Прикарпатті: роль місцевого самоврядування в процесі добровільного об’єднання територіальних громад.

Захід провели за ініціативи Івано-Франківського відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» у рамках програми «U-Lead» з Європою. Участь у форумі взяли представники обласної державної адміністрації та обласної ради, жителі Долинського, Рогатинського, Калуського, Рожнятівського районів, а також міста Болехів. Метою семінару стало підведення підсумків діяльності та розвитку перших об’єднаних територіальних громад в області – Печеніжинської, Верхнянської та Старобогородчанської, а також поширенню їх ефективного досвіду становлення та функціонування.

Заступник голови облдержадміністрації Валерій Крецул, відкриваючи засідання,  нагадав, що на Прикарпатті упродовж 2015-2016 років було створено 12 об’єднаних територіальних громад. Очікується, що цьогоріч їх кількість збільшиться вдвічі. До ОДА вже надійшло чотири заявки від громад, які подали увесь пакет необхідних документів та готові до процесу об’єднання. У решти громад, говорить управлінець, тривають підготовчі роботи згідно процедури. Валерій Крецул запевнив представників громад у незмінній підтримці в процесі об’єднання з боку обласної влади.

Руслан Панасюк акцентував увагу на основних принципах реформи децентралізації та критеріях об’єднання ОТГ. Основна мета діяльності ІФ Центру розвитку місцевого самоврядування та РВ Асоціації міст України полягає «не  в кількості створених об’єднаних територіальних громад в області, а  у їх якості». Європейська практика свідчить, що результати реформи будуть відчутними лише за п’ять, а той сім років. При цьому, експерт наголосив, що позитивні зрушення реформи децентралізації уже помітні й сьогодні. Після об’єднання громади мають змогу самостійно управляти своїми бюджетами. Фактично, у них з’являються нові фінансові можливості, яких не було раніше. Також перед ними з’являються перспективи реалізовувати свої повноваження і у різних напрямах. «22 сфери управління переходять до повноважень ОТГ. Зокрема, це стосується напрямків економічного розвитку, ЖКГ, освіти, соціальної допомоги тощо», — сказав він.

Поряд з тим, Руслан Панасюк розповів присутнім і про державну допомогу, яка виділяється на ремонти та будівництво об’єктів інфраструктури, реформу децентралізації у сфері освіти.  Завдяки створенню ЦНАПів  адміністративні послуги стали ще ближчими до населення в ОТГ.

Юрій Стефанчук, виконавчий директор РВ АМУ, підкреслив, що зміни до бюджетного законодавства в ОТГ мають можливість отримувати додаткові надходження до бюджетів у вигляді податку на доходи фізичних осіб. Разом з тим об’єднані територіальні громади прирівнюються за статусом до міст обласного значення. Він висловив переконання, що ОТГ – це новий формат місцевого самоврядування, де головним аспектом є довіра до влади. У процесі реформування органи управління ОТГ вказують законодавцю новий вектор руху. Експерт також розповів і про особливості міжбюджетних відносин між ОТГ та державою.

Голова Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка поділився успішним досвідом функціонування своєї об’єднаної територіальної громади. Він повідомив, що у селі Старі Богородчани було відкрито один з найперших підрозділів місцевої пожежної охорони. За рахунок інфраструктурної субвенції, яка становила 4 млн 564 тис. грн, було реалізовано 8 проектів. Також у рамках одного із проектів з Державного фонду регіонального розвитку для Старобогородчанської ОТГ було виділено 1473, 8 тис. грн на придбання автомобіля швидкої медичної допомоги. Ярослав Здерка наголосив, що в 2017 році в ОТГ буде відкрито Центр з надання адміністративних послуг.

Очільник  Верхнянської об’єднаної територіальної громади Микола Філіпович зазначив, що за рахунок власних ресурсів було здійснено роботи з монтажу вуличного освітлення у чотирьох населених пунктах ОТГ, вдалося зробити капітальний ремонт та відкрити Степанівський НВК, відремонтувати ФАП у селі Негівці та спортзал у Довговойнилівській ЗОШ. За рахунок інфраструктурної субвенції  зроблено капітальний ремонт дорожнього покриття дванадцяти вулиць сіл Верхнянської ОТГ, відремонтовано Довговойнилівську амбулаторію ЗПСМ, побудовано централізовану систему водопостачання в селі Верхня, замінено вікна та утеплено фасади ЗОШ. Разом з тим, у Верхнянській раді ОТГ розпочав роботу Центр надання адміністративних послуг.

Ігор Довірак, голова  найбільшої об’єднаної територіальної громади в області – Печеніжинської ОТГ, - наголосив, що їм також вдалося здійснити цілий комплекс робіт із заміни вікон та встановлення опалення у ЗОШ,  перекриття дахів у будинках культури. Капітально відремонтовано комунальну дорогу в селі Слобода, продовжено будівництво дитячого садка у Сопові. Також заплановано у дев’яти селах звести криті спортзали із сенвіч-панелей. Ігор Довірак стверджує, що стратегія розвитку громади складається з трьох основних цілей. Зокрема, це сприяння розвитку економіки, покращення інфраструктури та підвищення рівня громадянської свідомості. Також керівник ОТГ повідомив, що в Печеніжинський ОТГ відкрито та успішно функціонує Центр надання адміністративних послуг, в якому надається 41 послуга. Вже з початку року в ЦНАПІ опрацьовано 1200 звернень.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...