У Жденієві, що на Воловеччині, обговорювали основні аспекти створення об’єднаної громади

Свою першу цьогорічну поїздку для влаштування інформаційного пункту в потенційній об’єднаній громаді команда консультантів Закарпатського РВ АМУ здійснила у гірське село Жденієво Воловецького району.

Для розмов з жителями села про основні моменти організації створення ОТГ було підготовлено необхідні наочні матеріали, економічні розрахунки. Однак погода внесла корективи в розгортання інфопункту – затяжний густий весняний дощ змусив перенести зустріч до приміщення, – повідомляє Закарпатське РВ АМУ.

Виконавчий директор регіонального відділення Іван Ревтій, консультанти Олег Лукша, Павло Рябоконь, Юлія Траньович детально розповідали жителям села, депутатам, активістам, про переваги від господарювання в ОТГ, шляхи створення та невідворотність реформ місцевого самоврядування, ознайомили з поняттям спроможної громади, її ресурсною базою, повноваженнями, кадровим наповненням та нормами законодавчих актів, які забезпечують життєдіяльність установ соціальної сфери.

Місцеві жителі справедливо нарікали, що держава самоусунулася від вирішення соціальних проблем жителів гірських територій, які особливо потерпають від безробіття.  Лісокористувачі, офіси яких розташовані далеко від цих місць, нещадно вирубують навколишні ліси, і практично не поповнюють місцеву скарбницю. Натомість своїми важкими лісовозами руйнують сільські автомобільні шляхи, відремонтувати які сільська рада не в змозі через брак коштів.

«Якби плата за лісокористування в угіддях за межами сіл гарантовано йшла у бюджет села – тоді розмови по створенню ОТГ набули б реальних обрисів», – зауважив присутній на розмові з односельцями Жденіївський сільський голова Михайло Щербей. З цією думкою погоджувалися майже усі, з ким довелося спілкуватися, адже ліс – єдиний ресурс, який є у цих краях, але його потенціал не працює на місцевих жителів, багато з яких у пошуках заробітку реалізовує себе у чужих краях.

Область:

Закарпатська область

Джерело:

«PMG»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...