Актуальні питання реформування місцевого самоврядування на Роменщині

У приміщенні Роменської районної ради відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Актуальні питання реформування місцевого самоврядування в районі».

Його провів голова районної ради за участі депутатів районної ради, сільських голів, голови та керівників структурних підрозділів районної державної адміністрації, представників громадськості та засобів масової інформації.

Метою зустрічі було обговорення питання децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад. Тема обговорення викликала жваву дискусію, тому що вона зачіпає «за живе» кожного мешканця району. Свої бачення, інколи діаметрально протилежні, переконливі аргументи на користь своєї позиції представили депутати районної ради, Пустовійтівський, Глинський, Хмелівський сільські голови, головний лікар комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги Роменського району Сумської області», а також представники громадськості району. Усі виступаючі відмітили те, що обов’язковою умовою добровільного об’єднання є спроможність територіальної громади.

У спроможних територіальних громадах органи місцевого самоврядування мають забезпечити надання всіх необхідних громадянам публічних послуг, а тому при об’єднанні слід пам’ятати про фінансову, кадрову та інфраструктурну спроможності.

Як наголосив голова районної державної адміністрації, об’єднання громад заради об’єднання не принесе достойного й ефективного результату, перш за все необхідно зрозуміти бачення змін до перспективного плану в усьому районі, а тоді вже приступати до об’єднання. Слід мислити по-державницьки і думати й про інших у твоєму “човні”.

Підбиваючи підсумки, голова районної ради підкреслив, що кожна громада, зваживши усі «за» та «проти», повинна вирішити, що для неї краще, з ким об’єднатись, прорахувати всі фінансові ресурси та можливості, тим більше, що іншого шляху розвитку місцевого самоврядування не буде, окрім, як створення територіальних об’єднаних громад та децентралізація влади з передачею повноважень на місця. Тільки громади можуть зініціювати та подати свої конструктивні пропозиції щодо форматів об’єднання територіальних громад району. 

Область:

Сумська область

Джерело:

Сайт Сумської ОР

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...