На Тернопільщині хочуть створити ще одну об’єднану громаду

На схід села у Росохачі приїхали Чортківський міський голова Володимир Шматько, секретар міської ради Ярослав Дзиндра, заступник міського голови Роман Тимофій.

« В Україні вже протягом 25 років шукають відповідь на запитання: «Як має розвиватися українське село?».

 Впровадження владою реформи по добровільному об’єднанню територіальних громад, на мою думку, є можливістю змінити життя українців на краще, – звернувся до жителів села Росохач Володимир Шматько. — Сьогодні я тут, щоб розповісти Вам своє бачення об’єднаної територіальної громади із центром у Чорткові. У даний час у нашому районі функціонують близько року вже 3 об’єднаних громади: Заводська громада (смт. Заводське, с. Угринь), Білобожницька (с. Білобожниця, с. Ромашівка, с. Ридодуби), Колиндянська (с. Колиндяни, с. Давидківці, с. Тарнавка ,с. Воля Чорнокінецька, с.Великі Чорнокінці, с. Малі Чорнокінці). Я пропоную створити четверту громаду – найсильнішу і найперспективнішу – з центром у місті Чорткові ».

Володимир Шматько зазначив, що після об’єднання в громаду, Росохач отримає багато плюсів. Податки більше не будуть іти в район і в державний бюджет. 60% податків залишатиметься в бюджеті громади, відповідно з’являться фінансові можливості для розвитку села, для ремонту доріг, освітлення вулиць, благоустрою та ін.

Окрім того, об’єднані територіальні громади отримуватимуть більші бюджети, пряме державне фінансування освіти та охорони здоров’я, грошову допомогу на розвиток інфраструктури. Для міцних громад об’єднання принесе користь, оскільки сума коштів у їхньому розпорядженні збільшиться і з’явиться більше можливостей для розвитку.

« Моя головна позиція, — зазначив Володимир Шматько, — всі податки, що збираються у межах села, обов’язково повинні повернутися у село. І це потрібно чітко прописати у статуті громади».

Сільський голова зараз не має жодних повноважень, проте після об’єднання у територіальну громаду він займе посаду старости і автоматично стане членом виконавчого комітету. У нього, відповідно, з’явиться більше можливостей пролобіювати інтереси свого села. Також від села будуть обрані депутати у місцеву раду.

Стратегія громади – це переваги для людей. Жителі села повинні мати можливість отримувати якісну освіту та якісні послуги на місці. Життя у селі має стати перспективним. Звісно, що відразу дива не станеться. Проте з часом обов’язково відбудуться позитивні зміни.

«Все нове завжди лякає. Проте без рішучих кроків неможливо збудувати щось нове. Без вас нічого не зміниться. Ви маєте можливість подумати і вирішити, чи хочете стати частиною Чортківської об’єднаної територіальної громади,» — звернувся до жителів села Росохач Володимир Петрович.

Область:

Тернопільська область

Джерело:

«Infoprostir»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...