Володимир Ширма: Громади отримали фінансову свободу – вільно розпоряджатися власними коштами

У ході впровадження процесів децентралізації ключовим моментом є досягнення якості та більшої доступності до освіти, охорони здоров’я, соціальних та адміністративних послуг, що має зробити громади спроможними та сильними. Таку думку висловив голова обласної ради Володимир Ширма, коментуючи питання децентралізації, що порушувалось на Раді регіонального розвитку 20 березня у Києві.

«Ми вже маємо реальні, і що досить важливо, позитивні результати і досягнення. Найголовніше, на мою думку, те, що громади зрозуміли і відчули, що отримали фінансову свободу і значно більші ресурси, яких у них ніколи не було за 26 років незалежності країни. Минулого року надходження до їхніх бюджетів збільшилися утричі, за два місяці поточного року - у два з половиною рази. Також важливим є те, що люди можуть вільно і самостійно розпоряджатися фінансами задля вирішення нагальних проблем: ремонти, термосанація і облаштування закладів освіти, охорони здоров’я, культури, інших об’єктів інфраструктури, ремонт доріг та благоустрій території і багато чого іншого. Проте, наскільки ефективно вони це робитимуть, тепер залежить від них самих», - зазначив голова обласної ради.

Водночас, наголосив Володимир Ширма, попри результативність, є ще багато чого, що потребує вирішення, зокрема, проблеми існують у галузі охорони здоров’я.

«Нагальним, у першу чергу, є питання первинної медичної допомоги, зокрема, організація роботи центрів первинної медико-санітарної допомоги, ФАПів, амбулаторій. Ці питання не вирішувалися Міністерством охорони здоров’я України в 2016 році для 9 ОТГ, не вирішуються вони і в цьому році. На жаль, не вирішивши проблему на первинному рівні, МОЗ взялося за вторинну медичну допомогу і прискорення утворення госпітальних округів. У цьому напрямі є над чим працювати», - сказав голова облради.

Зупинився Володимир Ширма й на соціальній сфері, в якій теж багато неврегульованих питань.

«На сьогодні працівників районних територіальних центрів соціальної допомоги вже переведено в об’єднані територіальні громади. Натомість повноваження в частині питань, пов’язаних з наданням пільг, субсидій, допомог та компенсацій населенню залишились в управліннях праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій. Це аж ніяк не наближує послуги до населення, багатьом потрібно їхати в райцентр для вирішення питань. В області вже 5 районів, де ОТГ розташовані на всій або майже на всій території, тому залишати управління праці та соціального захисту населення в райдержадміністраціях неефективно і недоцільно. Для того, щоб передати повноваження від цих управлінь до об’єднаних громад необхідно вносити відповідні зміни до окремих рішень Уряду. Це ж стосується й захисту прав дітей. У багатьох ОТГ вже є спеціалісти з «дитячих» питань, але законодавчо це теж не врегульовано», - підсумував Володимир Ширма і додав, що в умовах децентралізації будь-які зміни до нормативно-правових актів повинні узгоджуватися з регіонами, оскільки саме там вони і впроваджуватимуться.

Область:

Житомирська область

Джерело:

Сайт Житомирської ОР

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....