Кожна громада має починати свою роботу зі стратегії та розробки схеми планування розвитку

Триває навчання представників об’єднаних територіальних громад. Запорізьким ВПУ «Центр розвитку місцевого самоврядування» спільно з Управлінням містобудування та архітектури обласної державної адміністрації проведено семінар на тему: "Просторове планування, реформа містобудівної діяльності та в сфері архітектурно-будівельного контролю: нові можливості ОТГ".

Слухачів ознайомили з питаннями містобудівної документації, практичними аспектами її розробки на місцевому рівні, реформою у сфері архітектурно-будівельного контролю та системи моніторингу інформації в розвитку територій.

- Сьогодні просторове планування є невід’ємним атрибутом управлінської діяльності об’єднаних територіальних громад. Завдяки сучасним планам та програмам у сфері містобудівної діяльності громади мають змогу ефективно використовувати власні ресурси, забезпечувати належну якість середовища для проживання, працювати над збереженням культурної спадщини і загалом задовольняти потреби громади та індивідуальні запити в тій чи іншій сфері, - зазначив директор Запорізького ВПУ «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун.

За ініціативою Центру до семінару були залучені провідні фахівці, зокрема головний архітектор області - керівник Управління містобудування та архітектури ЗОДА Олександр Білим, один із провідних експертів у сфері геоінформаційних технологій Сергій Федченко, який є  новатором у цій сфері. Саме йому належить авторська робота, в якій громадам даються практичні рекомендації з ефективного планування використання земельних ресурсів.

Під час  заходу спеціалісти вперше мали змогу детально обговорити питання планування територій громад, а представники органів місцевого самоврядування - отримати фахові рекомендації з розробки містобудівної документації та ведення містобудівного кадастру. В майбутньому все це допоможе громадам приймати правильні рішення щодо планування територій.

- Питання, які розглядались сьогодні, є дуже актуальними для наших громад. Отриману інформацію ми можемо застосувати практично. Але важливо й те, що нас почули. Якщо створюватимуться необхідні умови та надаватимуться необхідні знання, нам буде легше працювати, наша робота буде ефективнішою, - оцінив ефективність семінару представник Осипенківської ОТГ Микола Олійник.

Своєю думкою також поділився Смирновський сільський голова Олександр Романюк: «Я маю досвід роботи в цій сфері, але сьогодні отримав багато нової, більш актуальної інформації. Для того, щоб уникнути гальмування в подальшому розвитку громад, необхідно проводити такі заходи. Можу виокремити тему системи моніторингу інформації в розвитку територій, адже цю систему необхідно впроваджувати в нашій області, це є важливим перш за все».

Директор Запорізького ВПУ «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун підкреслив, що питання просторового планування стають надзвичайно актуальними для об’єднаних територіальних громад, оскільки кожна громада має починати свою роботу зі стратегії та розробки схеми планування розвитку громади. Це ті два ключових документи, без яких говорити про ефективну та успішну громаду просто неможливо.

Область:

Запорізька область

Джерело:

Сайт Запорізької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...