На Вінниччині обговорювали проблеми функціонування об’єднаних територіальних громад

Семінар-нарада на тему «Особливості діяльності місцевих рад об’єднаних територіальних громад» відбувся в обласній державній адміністрації 24 січня під головуванням заступника голови – директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігоря Івасюка.

До участі в нараді були запрошені заступники голів райдержадміністрацій, заступники голів районних рад, голови, секретарі, керівники фінансових служб місцевих рад, представники асоціацій органів місцевого самоврядування з тих районів, де створені та функціонують об’єднані територіальні громади. Виступаючі – директори департаментів та керівники відповідних служб облдержадміністрації.

У вступному слові Ігор Івасюк зазначив: «Мета децентралізації і, як її елемент, створення об’єднаних територіальних громад – це наближення послуг до наших громадян і підвищення їх якості і доступності».

Далі заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації більш детально зупинився на питаннях функціонування закладів освіти в об’єднаних територіальних громадах та порядку використання освітньої субвенції.

В ході семінару-наради також були обговорені такі питання:

  • Формування і виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад;
  • Проблемні питання функціонування закладів охорони здоров'я в умовах децентралізації;
  • Функціонування закладів культури в умовах децентралізації ;
  • Організація фізкультурно-спортивної роботи в об’єднаних територіальних громадах;
  • Можливості підтримки та розвитку спроможності об’єднаних територіальних громад.

Керівник Вінницького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олег Левченко, зокрема, зазначив: «Сьогоднішня наша зустріч має на меті скоординувати дії органів державної влади – тих департаментів, які відповідають за базові функції життєдіяльності області із ОТГ, які зараз, по суті, набули повноважень міст обласного значення та району. Також є необхідність скоординувати діяльність влади в районах із діяльністю виконкомів об’єднаних громад, які стали автономними. ОТГ, набувши нового статусу, який прирівнюється до статусу міст обласного значення,ще до кінця не відчули повноту своїх повноважень, а райони – не скрізь відчувають,що у них з’явилися нові партнери з новими можливостями. Об’єднані громади мають відчути себе повноцінними гравцями на ринку надання послуг для громадян».

За його словами, громади, які вже об’єдналися і мають позитивні зміни, завдають в області потрібний темп процесу подальшого об’єднання. Тож очікується, що до літа можуть об’єднатися ще приблизно 19 громад.

Область:

Вінницька область

Джерело:

Сайт Вінницької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...