Голови об’єднаних територіальних громад Буковини хочуть, щоб народні депутати ухвалили закони, що прискорять створення спроможних громад

Нині на теренах Буковини в 16-ти об’єднаних територіальних громадах проживає 176 тисяч осіб, або 20 відсотків від чисельності всього населення області. Минулого року доходна частина їх бюджетів склала понад 200 мільйонів гривень. Мільйонні інфраструктурні субвенції з державного бюджету дозволили громадам вирішити деякі багаторічні проблеми, а це насамперед добудову соціальних об’єктів та ремонт доріг. Проте коштів як завжди не вистачає.

ЯРОСЛАВ КУРКО, ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ВОЛОКІВСЬКОЇ ОБЄДНАНОЇТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ГЛИБОЦЬКОГО РАЙОНУ: «Добре, що дають хоч таке фінансування. Інші села й цього не мають. По субвенціях і дотаціях нам дали суму більшу, але недостатню. Тому що підняли мінімальну заробітну плату».

Голови об’єднаних територіальних громад, які зібралися на чергове виїзне засідання зазначали, що для успішного продовження децентралізації необхідно ухвалити зміни до законодавства, які забезпечують можливість об’єднання в одну громаду населених пунктів із суміжних районів, а також дозволитьприєднатися вже до існуючих громад іншим селам та селищам.

ГРИГОРІЙ ВАНЗУРЯК, ГОЛОВА ГЛИБОЦЬКОЇ ОБЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ: «Прийнято ряд звернень. Сподіваємось, що проблема буде вирішена. Дуже багато викликів і кожен намагається вирішити їх по-своєму, адже шаблону як це зробити немає».

Сьогодні для об’єднаних громад є чимало викликів. Адже Київ разом з повноваженнями передав на місця і додаткові зобов’язання.

ЯРОСЛАВ КУРКО, ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ВОЛОКІВСЬКОЇ ОБЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ГЛИБОЦЬКОГО РАЙОНУ: «Київ віддає повноваження зі скрипом, але і громадам потрібно навчитись нести відповідальність. Ніколи Київ не вирішить проблему енергоефективності, ніколи не звільнить зайвий бюрократичний апарат. Це можна зробити лише на місцях. Знаючи нашу систему «куми, свати, брати» – це не менш мафіозна структура, ніж в Києві. Через це теж потрібно пройти».

Учасники виїзного засідання, а відбулось воно на території Волоківської об’єднаної громади, що на Глибоччині, мали можливість ознайомитися з роботою соціальних закладів та з ходом будівництва нового ФАПу та дитячого садка.

ВАЛЕНТИН ГЛОПІНА, ГОЛОВА ВОЛОКІВСЬКОЇ ОБЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ: «Перший рік був вдалим. Ми розпочали будівництво соціальних об’єктів в селах Грушівці та Валя Кузьмін. Нам передали все фінансування і повноваження. Ми самі вирішуємо, що будувати. Всі хочуть побачити результат, а тому відповідальність лежить не лише на уряді, а й на сільських громадах».

 Позитивні зміни після об’єднання громад відчули і сільські медики.

АНАТОЛІЙ АНТОХОВ, ЛІКАР ВОЛОКІВСЬКОЇ ЛІКАРСЬКОЇ АМБУЛАТОРІЇ ГЛИБОЦБКОГО РАЙОНУ: «Змінилось фінансування. Покращилась ситуація з безкоштовними рецептами для хворих на цукровий діабет, ДЦП, бронхіальну астму. Ми закупили необхідне медичне обладнання».

Уже зараз можна прогнозувати, якщо Верховна рада найближчим часом ухвалить відповідні закони, що прискорять процес створення спроможних громад, об’єднання на Буковині буде відбуватися прискореними темпами, адже перші результати децентралізації показують її ефективність, а  принцип багатьох сільських голів «Поспішай не поспішаючи» відійде в минуле.

Область:

Чернівецька область

Джерело:

«buknews»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....