На Кіровоградщині передбачається створення 51 спроможної територіальної громади

Сьогодні відбулася перша частина засідання обласної робочої групи з підготовки проекту перспективного плану формування територій громад в області під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олександра Мільто. Члени робочої групи обговорили зміни до проекту перспективного плану, який буде винесено для повторного розгляду на сесії обласної ради, що запланована на 18 листопада.

У обговоренні взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств та відомств, а також представники асоціацій, які координують в області відповідну роботу. Оскільки на засідання не з'явилися представники депутатського корпусу обласної ради, які є членами робочої групи, було вирішено не закривати засідання, а провести його другу частину наступного тижня вже за їх участі.

На початку наради Олександр Мільто зазначив, що в області вживаються заходи з реалізації законодавства, спрямованого на децентралізацію влади. У результаті роботи, проведеної облдержадміністрацією спільно з облрадою, райдержадміністраціями та органами місцевого самоврядування, утворено 6 об'єднаних територіальних громад – Маловисківську, Бобринецьку, Новоукраїнську та Помічнянську міські, Соколівську та Великоандрусівську сільські. У трьох ОТГ вже проведено перші місцеві вибори.

Посадовець нагадав, що вперше проект перспективного плану формування територій громад було схвалено рішенням облради в липні 2015 року. Проте, Кабінетом Міністрів України затверджено проект, до якого увійшло лише 20 ОТГ, а інші 23, що пропонувалися, було виключено з плану, оскільки вони не відповідали вимогам методики формування. Нову редакцію проекту перспективного плану було винесено на розгляд депутатів облради в серпні цього року, проте він не набрав необхідної кількості голосів. Тому зазначений проект пропонується для повторного розгляду депутатами на сесійному засіданні, що незабаромвідбудеться.

Як зауважила начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторія Кулікова, врахувавши усі пропозиції районних робочих груп та методику формування спроможних територіальних громад, затверджену Кабміном, облдержадміністрація пропоную депутатам облради розглянути модель перспективного плану, до якого увійшла 51 ОТГ. Так, за попередніми розрахунками, у Вільшанському, Голованівському, Компаніївському, Благовіщенському, Устинівському районах пропонується створити по 1 об'єднаній громаді. У Долинському, Знам'янському, Новгородківському, Гайворонському, Олександрійському та Онуфріївському районах – по 2. У Новоархангельському, Новомиргородському, Олександрівському, Петрівському – по 3. У Бобринецькому районі, окрім існуючої, рекомендовано утворити ще 3 спроможні об’єднані територіальні громади, у Добровеличківському, окрім Помічнянської, ще 2, у Кіровоградському, окрім Соколівської, ще 2, у Світловодському, окрім Великоандрусівської, ще 2 і в Маловисківському, та Новоукраїнському, окрім існуючих міських, також ще по 2 сільські. Містам Кропивницький, Олександрія та Знам'янка перспективним планом передбачено утворити по 1 об'єднаній міській громаді разом з прилеглими селами.

Під час засідання також виступили керівники управлінь та департаментів облдержадміністрації, які відповідають за здійснення реформ у галузях освіти, охорони здоров'я, культури та за фінансову складову. Попередньо управлінцями було проаналізовано та погоджено проект перспективного плану формування територій громад в області на його відповідність галузевим реформам. Було зазначено, що його виконання не перешкоджатиме розвитку галузей, сприятиме проведенню реформ, зокрема, формуванню освітніх і культурних округів. Так, начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський зауважив, що створювати опорні школи та їх філії потрібно у відповідності до адміністративної реформи, тому наявність такого плану допоможе освітянам у подальшій роботі, стане дороговказом у проведенні галузевої реформи.

Підтримав проект перспективного плану і директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Шеремет, зазначивши, що з урахуванням субвенцій з державного бюджету на освіту і охорону здоров'я кожна, утворена згідно цього проекту об’єднана громада, може бути фінансово спроможною, забезпечуватиме свої видатки. До того ж, ОТГ мають можливість залучати додаткові кошти субвенцій та державних фондів на розвиток інфраструктури. Позитивним є і те, що внаслідок об'єднання територіальних громад, буде оптимізовано систему органів місцевого самоврядування – відбудеться значна економія державних коштів на їх утримання, які можна буде залучити на розвиток інфраструктури.

Область:

Кіровоградська область

Джерело:

Сайт Кіровоградської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...